Imaginarium: Ariadna Mladen

Ariadna Mladen | Redacția | 28 Sep 2013

Ariadna Mladen are (încă) 21 de ani şi s-a mutat de curând în Belgia, unde învaţă olandeza şi îşi pregăteşte portofoliul pentru un master la Royal Academy of Fine Arts din Antwerp.

Problematizarea raportului individ-colectiv a fost punctul de plecare al colecţiei de toamnă-iarnă 2013-14 Whole, cu care şi-a dat licenţa la UNArte. Pornind de la proiecte de arhitectură aflate în faza de gândire, de studiu şi propunere, vise ale unor clădiri posibile desenate 2D, Ariadna le-a deplasat în domeniul vestimentaţiei. Whole înseamnă paltoane, sacouri, cămăşi şi pantaloni cu 3 numere mai mari, ce conferă un aer masculin personajului urban pentru care au fost creaţi.

Inspiraţia Ariadnei vine din nenumărate părţi.

Burrnesha într-un minimalism acut

Femei albaneze care aleg să trăiască precum bărbaţii.

Androginizarea personajului a fost consecinţa înlăturării exceselor şi a coloritului epatant, specific feminine, detaliile masculine reuşind să redea o personalitate puternică. Personajul meu este unul nordic, solidar, ale cărui probleme depăşesc rolul utilitar, dar totuşi îl conţin. Urmăresc linii simple, structurale şi un aspect natural, simplu.

The deBrick project

Proiect arhitectural.

Volume structurate sau destructurate, forme blânde, amorfe sau delicate, reprezintă scenografia creată de om a lumii în care trăim. Relaţia dintre Detaliu şi Ansamblu sau dintre Fragment şi Întreg în sistemul arhitectural este dependenţa de corecta conceptualizare a designului, chiar de la începutul proiectului.

Formă vs. Siluetă

Simplificarea siluetei duce la o mai bună citire a ansamblului. Eliminarea sau izolarea oricărui artificiu inutil amplifică impactul exteriorului cu privitorul, la o citire superficială.

Propunerea lui Katie Stranix pentru CASIS arată ca o piele în dezintegrare, de pixeli dreptunghiulari care ies din diferite faţade.

Gone With the Wind

Fiind delicat: sacrificiul de sine nu te ajută în vreme de nevoie.

Puternic: tata – erou în costum;

Independent: Smarada Brăescu – Regina Înălţimilor;

Creativ: copilul – resurse nelimitate;

Filmul reuşeşte să îmi exemplifice câteva direcţii pe care le urmăresc constant, cum ar fi că orice-ţi propui poate fi realizat.

Fragment  întreg
Conceptualizare, simplificare, plan de proiectare.
Evoluţie, integritate, unitate

Un concept exprimat în secolul al XX-lea de filosoful german Walter Benjamin, atunci când a scris că cele două subiecte (moda şi arhitectura) aparţin „întunericului din momentele trăite, până la visul conştiinţei colectivităţii”.
Am făcut o pasiune pentru concepte exprimate în moduri diferite, artişti ce reinterpretează aceeaşi idee cu metode proprii, şi urmăresc evoluţia artistică a umanităţii.

Linii, decupaje, structuri

Contraste, transparenţe, detalii ale sacourilor bărbăteşti, pantalonii prietenului.

Iubesc transparenţele şi suprapunerile.

Iubesc cămăşile largi, cu detalii şi linii curate.

Sunt născută iarna, prin urmare am devenit obsedată de paltoane, de liniile, formele şi structurile care le scot din anonimat. Am creat un proiect (pe baza unui plan de clădire) pentru laser cutting, pe care l-am folosit atât la paltoane, cât şi la cape şi sacouri.

Forme uşor supradimensionate. Ţinute bărbăteşti create pentru femei.

Cultură şi interacţiune culturală

Este interesant de observat fiecare regiune cu tradiţiile şi obiceiurile sale. Sunt influenţată de zonele nordice, dar nu mă opresc niciodată aici, mereu încerc să preiau elemente din alte culturi. Stiluri, concepţii, moduri de viaţă diferite. Diversitatea ne face deosebiţi.

Minimalism pe diferite ritmuri

Un nou start. Având o baza formată în România, dar şi dorinţa nestavilită de evoluţie şi îmbunătăţire personală, încerc mereu să diversific lucrurile şi caut constant surse de informare şi inspiraţie. Muzica şi dansul: surse principale. De la balet – e uimitor ce emoţie transmitea Anna Pavlova la fiecare apariţie pe scenă: Le Roi Candaule, La Camargo – la muzică electronică – Harvey McKay –, fiecare creează o altă poveste.
Pin It email