Imaginarium: Marie Nouvelle

Redacția | Maria Dermengiu | 27 Mar 2014

Din primăvara lui 2013, picturile Mariei Dermengiu iau drumul mătăsii, decorând nişte eşarfe pe care fiica sigur le-ar fura de la mamă, dacă nu cumva s-a trezit cu una lângă pernă, de ziua ei.

Islands of the Soul a fost prima pictură devenită eşarfă.

De unde Marie Nouvelle? „Păi de la Maria,” spune chiar Maria. „Aceeaşi Marie cu altă pălărie. Sau caleidoscopul propriei identităţi. Sau, mai simplu, ne oglindim cu toţii în faţete ale aceluiaşi univers.”

Tot ea spune şi ce declanşează impulsul creativ:


Basmele şi Mandalele. Lotuşii şi Arta

Ciudat, mi se pare atât de firească asocierea între acestea. Lumea descompusă şi recreată. Itinerarul sufletului meu începe aici, cu primele linii trasate, cu primele gânduri aşternute în cărbune.

Primele semne îşi fac apariţia pe pânză şi se sedimentează acolo ca nişte particule de dor, de sens şi cunoaştere.

Picturile mele sunt aspiraţia unui artist prinsă într-un loc închis, mai cu seamă stabil, unde mă pot simţi liberă. A face artă, în opinia mea, este pentru a-mi aduce aminte mereu de mine, de cine sunt şi de inima mea. Pentru că în faţa pânzei îmi recompun realitatea. A ceea ce nu se vede cu ochiul liber. A ceea ce nu se simte prin cuvinte. A ceea ce nu transpare atunci când sunt privită.

Motivele la care revin iar şi iar sunt cercurile. Iar patternurile îmi umplu viaţa, desktopul, tapetul din dormitor, seturile de ceşti de cafea. Fractalii – între artă şi stiinţă – îi văd cu ochii minţii replicându-se în tot şi în toate.

Cutia de creioane şi borcanele de acrilice

Sunt atât de multe nuanţe ale luminii şi atât de multe nuanţe de umbre şi culori încât trebuie să posezi un limbaj foarte subtil şi fără de acces necunoscătorilor. Şi asta îmi place.

Pe de-o parte ţi se relevă subtilitatea gândurilor şi pe de altă parte creionezi cu privirea subtilitatea nuanţelor. Ca şi în viaţă.

Antoine de Saint-Exupéry şi inima de copil ce desenează cercuri imaginare îndreptându-se spre sine.

Hans Zimmer, Ryuichi Sakamoto şi Einaudi

Pentru poveştile şi miturile transpuse genial în sunete.

Laputa: Castle in the Sky

Pentru că mi-a colorat diferit zilele copilăriei.

Colajele fotografice

Mă pasionează orice ţine de vizual şi transmite o stare. Aş putea să mă pierd în mii de fotografii şi să adorm lângă ele încercând să găsesc sensul în alipirea lor.

Caleidoscopul

Pentru că e o jucărie şi mai mult de atât. O ţin pe noptieră. La fel cum şi creaţia mea este un caleidoscop de gânduri, trăiri, emoţii, iar semnele pictate nu fac excepţie – sunt mai mult un sentiment, îl trăim la graniţa dintre prezent şi un trecut arhaic, mereu în umbra timpului modern.

Brâncuşi

Şi am spus tot. Pentru că Frumosul se exprimă prin armonie. Aspiraţie prinsă, surprinsă într-o reprezentare. Sculptură, pictură, muzică, literatură.
Pin It email