Obsesiile Mirelei (16)

Mirela Petre | 28 Feb 2015

În fiecare săptămână, un platou de obiecte (și nu numai) pentru care-și roade unghiile Mirela. Cămașa unisex, ramele noilor toane, uniforma pentru Catwoman, Dr. Martens x Adventure Time, Mario Testino: In Your Face.

Cămașa unisex

Vivienne Westwood e așa de șmecheră că mi-e și rușine să scriu ceva despre ea. Mi se pare că oricât mi-aș căuta cuvintele tot o să sune mai penibil decât orice s-a scris sau s-a zis vreodată. Așa că o să trec direct la facts: punkerița de 73 de ani tocmai a lansat în colaborare cu Opening Ceremony o colecție capsulă pentru noua generație de rebeli. Sub label-ul Wolrds End, numele buticului ei din Kings Road, acolo unde a început totul, colecția e o reinventare a pieselor care au dat moda peste cap. Fiecare haină a fost selectată din arhivele din anii ’70 încoace pe criteriu de coioșenie + influență în cursul modei. Unele au fost refăcute chiar din bucăți de material rămase de atunci, pentru altele s-au folosit materiale noi, respectând spiritul anti-val de atunci: de la cămașa Dunken Anarchy la Tongue Trainers (primii sneakerși urcați pe un catwalk vreodată). Toate sunt unisex. Mă visez în rochio-cămașa nude, inclusă în prima ei colecție ever, din 1981. Nu cred că aș schimba lumea purtând-o, dar m-aș simți confortabil, ca într-o bulă, trecând printre muritorii cu care trebuie s-o împart. (400 dolari, openingceremony.us)

Ramele noilor toane

De apendicită m-am operat dintr-o prostie. Eram pe finalul vacanței de vară dintre a șasea și a șaptea când un unchi mi-a povestit că a scăpat de școală vreo lună cu o asemenea operație pentru o boală mimată. La mintea mea de copil prea cuminte, asta suna ca cea mai rebelă chestie pe care aș putea s-o fac chiar și eu. A mers. Medicul apasă pe abdomen. Te doare? Au, da, și-o lacrimă în colțul ochiului. E de operație, clar. Câteva ore mai târziu, eram deja în pijamale, la spital. Până dimineața, nu mai aveam apendice. Primisem, în schimb, mai multă încredere în pasiunea mea pentru băieții timizi după ce chirurgul meu, un frumușel 30+, mi-a povestit cum îi trimitea bilețele nesemnate fetei pe care-o plăcea pentru că era prea rușinos să poată măcar s-o privească în ochi. De ochelarii de vedere, în schimb, chiar aveam nevoie și încă mult mai devreme decât s-a întâmplat. Eram anul întâi la facultate când medicul dispensarului din campus mi-a deschis ochii că sunt, de fapt, foarte chioară și că de-aia îmi plesnește capul de durere, nu pentru că am o tumoare secretă. Nu-i suport, nici ei pe mine, de-aia schimb ramele mai des decât ar trebui. De data asta m-am blocat pe ăștia roșii de la Xray Eyewear. De vină e Jennifer Abessira, tipa care le-a făcut campania de vară cu skill-urile ei de iPhone photography. (186 euro, xray-eyewear.ch)

Uniforma pentru Catwoman

Catwoman e, oficial, bisexuală. Conform celui mai recent număr din benzile desenate DC, Selina Kyle, ajunsă șefa unei familii mafiote din Gotham, se pupă cu Eiko Hasigaway, tipa care poartă acum costumul de Catwoman. Genevieve Valentine, autoarea seriei, a liniștit toți scepticii când a explicat că sărutul ăsta nu e un episod trecător și nu e doar așa, de show, ci face parte din identitatea personajului, ea jucând, de fapt, dintotdeauna în ambele tabere, doar că nimeni nu s-a prins până acum. Nici nu-mi pasă că e, cel mai probabil, un PR stunt. Sau că are legătură cu politicile de promovare LGBTQ. Am așteptat momentul ăsta de când eram mică așa că acum doar mă bucur. Când o să ne întâlnim prima dată, o să port harnașamentul ăsta. O să mă frec de-un perete alb și rece, cu privirea fixată când pe pofta dintr-a ei, când pe imaginea mea reflectată pe costumul ei lucios. O să fiu generoasă și-o las pe ea să aleagă unde mergem mai departe. (69 lire sterline, playfulpromises.com)

Dr. Martens x Adventure Time

N-am prins Adventure Time pe Cartoon Network. Când au început să-l dea (de prin 2010), aveam deja de prea multă vreme alte ocupații. I-am descoperit prima dată cu stickerșii de pe Facebook, aceste prostioare pe care le folosim cu toții, oricât de serioși am fi în mai toate conversațiile. Finn, băiatul, și Jake, câinele cu puteri magice, acești doi prieteni și frați de cruce care cutreieră tărâmurile post-apocaliptice ale Ooo, au ajuns acum pe bocancii Dr. Martens. Colecția alcătuită din (doar) trei modele, pentru ea și pentru el, e disponibilă în pre-order pe Solestruck, urmând să fie lansată oficial peste tot începând cu 3 martie. (150 dolari, solestruck.com)

Mario Testino: In Your Face

E peruvian, născut și crescut în Lima. Are 60 de ani, din care și-a petrecut 39 făcând poze. Povestea e aia clasică: origini într-o familie middle class, s-a mutat în Londra când avea 22 de ani pentru că se visa fotograf. A murit de foame o vreme, și-a luat job de ospătar ca să fie un pic mai bine, trăgea poze cum și pe unde apuca, și-apoi, pac, a fost descoperit și a devenit peste noapte cel mai folosit fotograf de modă. Zice-se că apogeul carierei lui a fost în 1997, când Prințesa Diana l-a ales pentru niște poze din Vanity Fair. Dar nici coperta pentru Ray of Light-ul Madonnei din 1998 nu e mai puțin importantă. Sau super-modelele fetiș pe care le-a pozat de o mie de ori, care-au ajuns, între timp, niște zeițe: Gisele Bündchen, Kate Moss sau Natalia Vodianova. Practic, omul a făcut de toate, de la job-uri pentru familii regale, la editoriale trashy, la poze stas cu vedete și campanii de advertising pentru cele mai mari label-uri. Cea mai nouă expoziție dedicată lui e organizată de Kunstbibliothek în Berlin. E alcătuită din 125 de imagini din întreaga sa carieră, alese astfel încât să ilustreze varietatea temelor abordate și contrastul provocator ce rezultă. (10 euro, până pe 26 iulie la Kulturforum din Berlin)
Pin It email