Obsesiile Mirelei (20)

Mirela Petre | 26 Apr 2015

În fiecare săptămână, un platou de obiecte pentru care-și roade unghiile Mirela. Vesta individualistă, design-ul românesc de sezon nou, șoseta uitucei, încălțările artsy, sutienul de neobrăzată.

Vesta individualistă

Când stăteam la mama acasă, eram cea mai tare din curtea școlii. Fetele mai mici roiau în jurul meu jinduind la prețiosul meu secret, fetele mai mari îmi aruncau priviri invidioase, râcâite de orgoliul care le împiedica să întrebe ceva. De la haine pornea totul. Pe vremea aia, multe dintre ele erau făcute de mama. Ori că visam vreo rochie-minune, ori că dădeam prin reviste de vreo bluză pe care o voiam un pic mai altfel, mama avea mereu câte o rezolvare. Iubeam fiecare pas din tot procesul facerii, de la momentul când îmi venea ideea până la ăla când ieșeam din casă purtând lucrul respectiv. Mai întâi îi prezentam ideea cu un entuziasm care mă făcea să tai finalurile cuvintelor. Mama asculta, desena o schiță, apoi punea întrebările tehnice - vrei cu fermoar sau nasturi, buzunare aplicate sau ascunse, decolteu en-coeur sau îl lăsăm clasic. După câteva zile, veneau probele când îmbrăcam haina însăilată, prinsă și cu bolduri pe alocuri, ca să o dăm exact după corpul meu. La final, o priveam cum îmi calcă meticulos piesa care ieșea perfectă din imaginația mea și mâinile ei. Abia după ce mă învârteam minute bune în fața oglinzii mari de pe hol eram gata să o scot în lume. Când am dat prima dată de vesta asta de la NON mi-am amintit de una gri pe care mi-o făcuse mama, pe care-am purtat-o ani la rând și la fuste, și la pantaloni, și la școală, și la date-uri. E croită în Polonia dintr-o stofă de lână merinos, adică un material natural care o să se împace foarte bine cu corpul. E genul care rezistă ani întregi și merge la fiecare noutate mai pasageră care intră în dulap. (234 euro, shop.thisisnon.com) 

Design-ul românesc de sezon nou

Azi toată ziua brand-urile românești de modă, de la cele cu tradiție - Claudia Castrase, Adelina Ivan, Carla Szabo, Patzaikin, Lana - la cele mai noi - ATU Body Couture, Undress, Noon, Crepe Black Collar, Madeleine - se adună la a zecea ediție a Designer’s Drive-in. La pop-up shop își expun creațiile, în total, peste 20 de designeri români. E de mers pentru că așa poți să pui câte întrebări vrei tu ca să afli cum a apărut haina pe care o să o porți, pentru că poți să-ți iei design românesc cu ceva reduceri și pentru că poți să pipăi și să întorci pe toate părțile ceva ce îți place ca să descoperi ce ți se potrivește. Și mai e ceva. Dacă noi nu ne susținem proprii designeri, atunci cine? Pe lângă haine, selecția mai include bijuterii și accesorii, plus cosmetice. La fix pentru începutul de sezon când faci curat în dulap și simți că-ți trebuie ceva nou. (până la 20:00, la Eclecticó Studio., str. General Constantin Budișteanu, nr. 18) 

Șoseta uitucei

Am râs când am dat prima dată de magazinul care vinde perechi de câte trei șosete. De ce și-ar cumpăra cineva trei? Practic, o să porți la nesfârșit aceleași două, în timp ce a treia o să rămână a nimănui, uitată undeva într-un colț de dulap. Când am citit explicația lor, care zice că Șoseta3 și-a propus să răspundă la întrebarea „Unde se duc șosetele atunci când dispar?”, am râs iar că mi-am amintit de comic-ul lui The Oatmeal, You and I were cut from the same cloth, ăla cu desperecheatele. Câteva luni mai târziu, m-am căit că nu i-am luat în serios. Obișnuiesc să fiu foarte atentă cu lucrurile mele când sunt în deplasare. Când știi că ești în trecere și că e foarte probabil să nu te întorci pe acolo prea curând, ai grijă să nu lași ceva în urmă. De-aia n-am uitat nimic și tot de-aia n-am crezut în sinceritatea tipelor care-și uită la ei brățara sau maioul. Până când mi s-a întâmplat să rămân fără o șosetă. Într-o duminică dimineață, cu ochii umflați de somnul de câteva ore, degeaba mi-am căutat perechea la șoseta pe care apucasem să o încalț deja pe picior de plecare. Când mi-am dat seama că nu am nicio șansă să mai dau de ea prin camera pe care n-o cunoșteam, cu atât mai puțin pe lumină, mi-am dat-o jos. Cu ea în buzunar, mi-am încălțat ghetele direct pe piciorul gol și-am pornit spre ale mele, rușinată de acest prima oară. M-am decis că o să-mi cumpăr cel puțin două perechi de la Șoseta3. Așa o să am două perechi complete și o a treia din jumătățile care rămân, chiar dacă nu-s la fel. O să le port așa până când o să mi se întâmple, dacă o să fiu iar neatentă, să pierd una. (35 lei, soseta3.ro)
 
Încălțările artsy

Minna Parikka e o finlandeză care, mânată și de ceva porniri cu iz feminist într-o industrie dominată de designeri bărbați, s-a hotărât că o să facă pantofi care să fie obiecte de sine stătătoare, nu accesorii, în jurul cărora femeile să-și ordoneze stările și ținuta. A învățat meserie în Londra, Milano și Barcelona, apoi s-a întors acasă, în Helsinki, unde și-a lansat propriul brand în 2005. Colecțiile ei vorbesc despre suprarealism și chef de joacă trase printr-un filtru de feminitate neastâmpărată. Îmi imaginez că Minnei îi plac poveștile cu iepuri la fel de mult cum îi plac operele lui Roy Lichtenstein. Din colecția ei de vară, m-am fixat concomitent pe o pereche de sandale și una de sneakerși dintre care nu pot să aleg. Aș purta sandalele din piele argintie la o pereche de pantaloni scurți cu talie înaltă, o cămașă din mătase care să tot fluture și o pălărie de sub care să privesc ștrengărește din când în când. Aș lua sneakerșii mai ales când merg la birou, la o pereche de jeanși și-o bluză în care să încap de trei ori, clasic. Când aș simți că lucrurile o iau razna, aș privi în jos, aș râde și mi-aș vedea de treabă fluierând. (270 euro și 345 euro, minnaparikka.com)
 
Sutienul de neobrăzată

După bluzele lălâi, cel mai mult îmi plac bluzele transparente. În primul rând, pentru că arată piele cu porția. Privitorul e întotdeauna intrigat să deslușească ce e dincolo de bucata de văl, având însă certitudinea că trebuie să fie ceva bun. Apoi, pentru că voalul, mătasea și bumbacul țesut subțire dau pielii, la atingere, stări care dezmorțesc cu totul, ceea ce cred că ar trebui să facă toate hainele. E suficient să treacă pe lângă tine cineva la pas mai alert ca să te infiori când materialul ușuratic își face dansul de-o secundă. Sutienul de la Alsceva mi se pare completarea ideală pentru bluzele negre transparente. E din elastic și piele și ascunde exact cât trebuie ca să rămâi o neobrăzată decentă. Replicile aruncate în trecere, privirile sau discuțiile pe care le provoacă ar fi un bonus binemeritat pentru amuzamentul propriu. (100 lei, alsceva.ro)
Pin It email