The Dear Hunters: haine mişto cu o istorie în spate

Emilia Barbu | 17 Dec 2014

Două fete în cautarea pietrei strălucitoare printre „bube, mucegaiuri și noroi”

Cine sunt The Dear Hunters şi cum ați devenit vânătorese de soi?

The Dear Hunters înseamnă Iulia Mărușcă și Maria Farcaș. După ani de zile de bătut second­uri, târguri, flea­ market­-uri și adunat atâtea trofee că nu ne­-ar fi ajuns două vieți să le purtăm, ne­-am dat seama că de fapt vânătoarea propriu­ zisă e partea excitantă. Găsirea acelei pietre(semi)prețioase printre „bube, mucegaiuri și noroi”, recontextualizarea ei și plasarea înspre un stăpân care să-­i aprecieze sclipirile fanate - e ceea ce ne mână în luptă. Așa a început www.dearhunters.ro, un spațiu a cărui menire era să primească și să valorifice raritățile uitate prin tîrguri, cotloane și dulapuri din lumea largă.

În ceea ce privește termenul vintage, noi am ajuns la un soi de saturație; e perimat, abuzat și are o încărcătură tot mai kitsch. Preferăm să spunem că vindem haine mișto care au o istorie în spate și obiecte frumoase care au avut la un moment dat o altă viață, poate alte vieți. Cu câteva excepții, cele mai noi piese de pe site datează din anii ‘80.

Ce vânați cel mai tare? Aveți un ritual de vânătoare?

Suntem obsedate de mătase (mată sau lucioasă, fluidă sau rigidă, cu sau fără imprimeu; charmeuse, crepe Georgette sau Shantung). Orice haină e ridicată la rang de piesă datorită materialului. Am ajuns atât de pricepute încât e suficient să mirosim o haină, ca să știm dacă e mătase naturală sau nu.

Ori de câte ori plecăm la vânătoare ne înarmăm cu răbdare, atenție (ca să depistăm posibilele defecte) și o tolbă mare în care să încapă toată prada.

Cum se îmbracă vânătorii?

Monocrom (negru, gri, alb), oversized și mai degrabă auster (linii severe, volume contradictorii, geometrie).

Care erau hainele preferate când erați mici?

Când eram noi mici nu prea aveai de unde alege haine, fiindcă mai mult de Tricodava, Romarta și Modarom nu prea exista ofertă. Garderoba era plină de ștrampi aspri, pulovere croșetate de mătuși din mohair colorat și rochii din bumbac cu floricele. Dar cel mai des purtam uniforma pepit, cu cordeluță și pompoane.

Ce pradă ați pune într­o valiză spre o insulă pustie?

Pe practic: ghid de supraviețuire, cremă de soare, medicamente, briceag. Pe romantic: cărți de dragoste, costum de baie imprimat cu fructe de ananas, bere rece, harpon.

Cu ce ați îmbrăca personajul preferat?

O rochie neagră din, evident, mătase, croită foarte cuminte ­ purtată peste lenjerie super sexy din dantelă și asortată cu tocuri înaaaalte. Ne­-o imaginăm îmbrăcată așa pe Charlotte Gainsbourg, într-o interpretare modernă după Jane Eyre.

Cum se îmbracă un Dear Hunter când citeşte cartea preferată?

Pijamale. Sau nimic, când citim în cadă.

Care sunt cele mai flamboiante comori vânate?

Printre altele: un parpalac negru ca noaptea, imens și voluminos de la Roccobarocco; un kaftan original din Maroc, albastru royal cu broderie albă; o pereche de pantaloni roșii dintr­-o piele atât de fină încât erau absolut indecenți la atingere de la Yves Saint Laurent.

Frivolitatea preferată?

Cosmeticele scumpe și romanele ieftine.

Decada preferată de stil? Ce muze aveți?

Ne place foarte mult stilul încorsetat, reprimat și fetișist din epoca victoriană. Muze: Contesa Olenska (din The Age of Innocence), Keira Knightley, Cate Blanchett.

Ce v­-ar fi plăcut să inventați?

Internetul.

Dacă ați putea da un party pe cometa Churyumov­-Gerasimenko, care ar fi dress code-­ul şi cine ar fi gazda?

Am da o petrecere de proporții planetare: șampania curge în valuri, o lumină nepământeană face ca pielea chipurilor să arate dubios de perfect, chelneri sublimi îmbrăcați în smoking­-uri Dior îmbie constant oaspeții cu prafuri pastel și delicatese moleculare. Din când în când, o blondă minionă și planturoasă sau un june arămiu și bărbos țâșnesc din torturi somptuoase și dansează hipnotic în ritmuri cosmic­-orientale. Dress code alb, negru și auriu. Amfitrion peste această imensă destrăbălare ar fi Marina Abramovic îmbrăcată sever în halat alb și în aer plutește excitant în aer sentimentul că toți oaspeții participă într­un experiment straniu, extra­terestru și revelator.

Ce nud din picturi celebre v­-ar plăcea să îmbrăcați?

Am îmbrăca­-o pe doamna din Petit dejeuner sur l'herbe într­-o rochie tricou cu print geometric-tribal de la Henrik Vibscov și adidași albi. Pe domni i­-am dezbrăca.
Pin It email