5 actriţe sub 25 de ani cu potenţial de obsesie

Semiobscure din filme vechi, pe care le-am vrea tinere acum. (A se folosi şi ca recomandare cinematografică).

Maruschka Detmers (Diavolo in corpo, 1986)
Primul ei rol principal a fost la 21 de ani, în Prénom Carmen, al regizorului Jean-Luc Godard, dar a devenit cu adevărat cunoscută după rolul mult mai controversat din acest film (controversă pornită de la o scenă explicită de sex oral).

Charlotte Valandrey (Rouge baiser, 1985)
Valandrey a jucat acest prim rol la 17 ani, iar premiile primite pentru el prevesteau o ascensiune rapidă. La nici un an după, a contactat însă virusul HIV, lucru care i-a afectat cariera şi despre care a scris în autobiografia ei, L'amour dans le sang.

Marika Green (Pickpocket, 1959)
În primul rând (pentru că ne plac arborii genealogici şi gradele de separaţie), trebuie menţionat că Marika e mătuşa Evei Green. Dacă Eva a debutat la 23 de ani cu The Dreamers (pe care sigur l-ai văzut), Marika avea 16 ani când a ieşit Pickpocketul lui Robert Bresson. Pe care ar trebui să-l vezi.

Jill Haworth (Exodus, 1960)
Niciodată celebră, Haworth (care a murit în 2011) a debutat cu Exodus, la 15 ani. Dacă-ţi plac horrorurile vintage, o poţi vedea în cel puţin cinci. Horror House, din 1969, e un slasher cu adolescenţi mult mai distractiv decât I Know What You Did Last Summer.

Gillian Hills (Les liaisons dangereuses, 1959)
Regizorul e Roger Vadim, protagonista e Jeanne Moreau; la un moment dat apare şi poetul Boris Vian în filmul ăsta în care Gillian avea vreo 15 ani, şi un rol micuţ. O poţi studia mai atent în Blow Up-ul lui Michelangelo Antonioni, în care ea şi Jane Birkin joacă două fane obsedate ale fotografului Thomas, care ajung să-şi facă de cap aproape goale prin studioul lui. Poţi aprofunda văzând-o cântând Ma premiere cigarette sau Une Petite Tasse D'Anxiété (în duet cu profitorul de Gainsbourg)
Pin It email