5 de la One World Romania

Redacția | 13 Mar 2012

Documentare care cer să fie văzute.

1. The Boy Mir - Ten Years in Afghanistan (2011)
Regizorul Phil Grabsky l-a filmat pe Mir din 2002, de când avea 8 ani, până anul trecut. Grabsky şi partenerul lui de filmări au revenit în fiecare an în Afghanistan pentru a vedea ce s-a mai întâmplat cu Mir şi cum îi influenţează războiul viaţa.

2. In film nist / Acesta nu este un film (2011)
În 2010, regizorul iranian Jafar Panahi a primit o sentinţă prin care i se interzice să mai facă filme timp de 20 de ani. Pe lângă asta, e în arest la domiciliu, nu are voie să scrie scenarii, să dea interviuri sau să iasă din ţară. Filmele lui Panahi au pus în repetate rânduri accent pe restrângerea libertăţii cetăţenilor în Iran, deranjând autorităţile şi ducând, în ultimă fază, la sentinţa absurdă.

Mare parte din acest documentar - celebru şi pentru că a ajuns la Cannes ascuns într-un tort - a fost filmat cu iPhone-ul. Panahi arată viaţa de zi cu zi a unui regizor care nu mai are ce să regizeze, fără viori pe fundal, fără furie. E singurul film pe care-l poate face, aşa că e mult mai bun de atât.

3. We Will Be Happy One Day (2011)
Daniel trebuie să meargă pe un drum şi pare că trage mereu în altă direcţie. Daniel trăieşte într-un loc fără viitor şi întreabă oamenii despre visurile lor. Daniel visează să facă un film de acţiune. Şi, până la urmă, cine-i poate zice că e imposibil?

4. The Real Social Network (2011)
Ştim cu toţii de mişcările de protest ale studenţilor din Marea Britanie, ca răspuns la mărirea exagerată a taxelor universitare. Dar ce încearcă acest documentar e să intre în culisele protestelor recente şi să sublinieze rolul pe care tehnologia începe să-l joace în declanşarea şi desfăşurarea lor.

5. The Redemption of General Butt Naked (2011)
La 11 ani, un copil a fost vizitat de Diavol, care l-a îndemnat la canibalism şi sacrificii umane, spunându-i că va ajunge un mare războinic. Aşa spune copilul devenit între timp adult, devenit general peste o armată de criminali la fundul gol formată în mare parte din copii-soldaţi. La vreo 26 de ani, un general a fost vizitat de Iisus, care i-a spus să-şi regrete păcatele, că altfel va muri. Aşa spune generalul devenit între timp propovăduitor al dreptei credinţe. Cine are dreptul la căinţă? Mai crede cineva în ea?
   
Festivalul One World Romania se desfăşoară în perioada 13-18 martie, la Bucureşti.
Pin It email