Chestionar cinema: Alex Lungu

Alex Lungu | 09 Mar 2015

Alex face chestii video și a lucrat pentru TIFF și Anim'est. Recombină, remixează și face animații despre copyright și cultură liberă pentru platforma Copy-me. Atunci când nu se ocupă cu cele menționate anterior, vede multe filme.

Filmul preferat
Alien. Pentru că îl pot vedea pe repeat și să nu mă plictisesc niciodată. Pentru că e unul dintre puținele filme care a rezistat după mai bine de 30 de ani. Și pentru că atmosfera aia a ajuns să fie copiată de mii de ori, dar niciodată reprodusă.

Cel mai bun film din ultimul an
N-am văzut pe toate astea lăudate, dar m-a impresionat enorm Birdman. Pentru scenariu, actori, labirintul prin care se plimbă încontinuu camera și modul în care te face sa te întrebi tot timpul „unde naiba au tăiat cadru ăla?!”

Cel mai bun film românesc
De departe Filantropica. Acum că scriu asta, cred că a venit timpul să-l și revăd.

Cel mai bun film cu adolescenți
Haha. Superbad. E atât de nebun încât nu poate să nu-ți placă. „How old are you McLovin?” „Old enough.” „Old enough for what?” „To party.”

Cel mai bun film gay
Aș zice că Mysterious Skin explorează ceva ce-i foarte dificil de adus pe ecran. Și uitându-mă acum pe IMDB tocmai am realizat că ăla era Joseph Gordon-Levitt. Wow.

Scurtmetrajul cu care ai vrea să impresionezi o tipă la prima întâlnire
Terminal bar. Pentru că lumea nu prea a auzit de el, chiar dacă e un film multipremiat. Pentru că e despre fotografii și despre oameni. Și pentru că, chiar dacă era 2002, oamenii ăia au știut să facă o poveste cum puțini știu în 2015.

Film supraestimat
La Grande Belezza. Îmi pare rău, dar e doar un nene trist și ofticat. Nu cred că merita un film despre asta.

Plăcere vinovată
Groundhog Day forever. Nu există o rețetă mai bună decât Bill Murray și niște awkward time travel.

Ce film ai transforma într-un musical
Domnișoara Christina. Filmul ăsta e atât de prost încât niște muzică ar mai scuti actorii să vorbească ca niște maimuțele în fața camerei. Chiar și dac-ar fi cântat într-un dialect obscur de mandarină. D-șoara Christina în mandarină – aproape c-aș vrea să-l văd.

Dacă Lock, Stock and Two Smoking Barrels ar fi fost făcut de români, pe cine ai vedea în distribuție
O, Doamne. Păi ar fi cam așa: Gabi Costin, Şerban Pavlu, Vlad Logigan și Dorian Boguță. Da, și Titieni în rolul lui Big Chris. Regizat de Caranfil și filmat printr-un cartier din Focșani pentru veridicitate.

Cea mai excitantă secvență
Little Children. Fix imaginea cu Kate Winslet și Patrick Wilson în amiaza mare, transpirați, în plin extaz. E ceva acolo între natural și imaginar care funcționează foarte bine.

Regizor preferat
E greu să te hotărăști doar pe unul așa c-am să zic trei: Spike Jonze, Danny Boyle și David Fincher. Toți trei cam din același motiv: măiestria.

Actor & actriță preferați
Eva Green și niște Nicole Kidman. Apoi încă o dată Bill Murray. Și poate niște Kevin Spacey.

Melodie preferată dintr-un film
Montage, din Team America: World Police. Always fun. Ce voiai, o melodie serioasă?

La ce film ai face un remake
Marți după crăciun îmi sună ca un titlu bun de film cu zombi. Pot rămâne aceiași actori, dar mai puțină melodramă. Se aleargă, se mănâncă unul pe altul și la sfârșit se împacă, după ce toți sunt zombi.

Replică dintr-un film pe care ți-ai pune-o epitaf
Nu e chiar replică, dar mă gândesc că s-ar potrivi destul de bine: Alice doesn’t live here anymore.
Pin It email