Chestionar cinema: Andrei Gruzsniczki

Andrei Gruzsniczki | 01 Oct 2014

Andrei Gruzsniczki a fost asistent de regie la două dintre filmele lui Lucian Pintilie și a debutat în 2009, cu Cealaltă Irina. Al doilea său lungmetraj, Q.E.D., întră în cinema pe 10 octombrie.

Filmul preferat
Zelig (Woody Allen, desigur) – pentru că Woody Allen este singurul care știe să ia realitatea în balon părând că ține foarte aproape de viața reală. Iar Zelig este forma perfectă care îi permite să facă acest lucru.

Cel mai bun film din ultimul an
Probabil Winter Sleep al lui Nuri Bilge Ceylan, pentru că tot vine iarna. BTW, știe cineva ca Bilge înseamnă în turcă „întelept”? Iar Ceylan, „gazelă”? În fine, asta nu știu de ce ar fi interesant.

Cel mai bun film românesc
La capătul liniei, al lui Dinu Tănase. Pentru imagine, pentru poveste, pentru Mircea Albulescu și, nu in ultimul rând, pentru Dan Condurache.

Cel mai bun film cu adolescenți
American Graffiti (1973), pentru că a pus bazele unui gen.

Film supraestimat
The Artist (Michel Hazanavicius). Un subiect simplu ambalat frumos, ca de Crăciun. Pentru cine crede în Moș Crăciun. Cu șmecheria gazetarilor noștri de scandal care trăiesc din titlul articolului.

Plăcere vinovată
Life of Brian, pentru că Monty Python duce absurdul la extrem. Iar aici croșetează pe marginea unui „ce-ar fi dacă” adevăratul Iisus s-a născut la trei iesle mai incolo, pe numele de Brian? Cool, nu?

Ce film ai transforma într-un musical
Probabil filmul care nu s-a făcut încă despre Elodia. Cu final deschis: a murit sau n-a murit?

Dacă Vertigo ar fi fost făcut de români, pe cine ai vedea în distribuție?
Dacă era făcut la începutul anilor '60, atunci ar fi fost Alexandru Giugaru în rolul detectivului John „Scottie” Ferguson și Irina Petrescu în rolul lui Madeleine Elster. Bine, românii puteau scoate și o comedie din filmul ăsta și atunci l-ar fi distribuit pe Grigore Vasiliu Birlic în rolul detectivului. Și schimbam istoria.

Cea mai excitantă secvență
Nu e o secvență, e un film întreg - dacă prin excitant ne gândim la erotism sugerat – și e Noaptea lui Antonioni.

Regizor preferat
Pintilie. Nu cred că trebuie argumente, e o stare de spirit.

Actor sub 25 de ani
Gleb Puskepalis, din road-movie-ul rusesc Koktebel (2003).

Actriță sub 25 de ani
Lika Babluani, din filmul georgian In Bloom.

Melodie dintr-un film
Mrs. Robinson (Simon & Garfunkel) din The Graduate (1967). Și de fapt, cam toată muzica din filmul ăsta.

La ce film ai face un remake
La Reconstituirea, cert. Pentru că ar fi o provocare să faci un remake după o reconstituire. Nu doar de dragul calamburului, dar cred că, psihologic vorbind, la nivelul indiferenței celor din jur, Reconstituirea e foarte actual.

O replică dintr-un film pe care ți-ai pune-o epitaf
You talkin' to me? Then who the hell else are you talking... ? Și ăla care citește s-ar uita mirat in spate să vadă dacă mai e cineva in jur.

Un final de film preferat
Finalul simbolic din Butch Cassidy și Sundance Kid, pentru că nu puteam să nu pomenesc undeva de Robert Redford si Paul Newman.

***
Q.E.D. este al doilea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki. Filmul spune povestea unui tânăr matematician care decide să publice o lucrare științifică într-o revistă americană, fără aprobarea autorităților comuniste. Filmat în alb-negru de Vivi Drăgan Vasile și cu o scenografie care recreează cu multă acuratețe epoca, Q.E.D. a impresionat presa și juriile festivalurilor unde a rulat.
Pin It email