Chestionar cinema: Bogdan Mustaţă

Redacția | 24 Oct 2013

Bogdan a regizat scurtmetrajul „O zi buna de plajă”, care a câștigat Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj în 2008 la Festivalul de Film de la Berlin. „Lupu”, primul lui lungmetraj, a avut premiera pe 4 octombrie.

Filmul preferat

L’Humanité
al lui Bruno Dumont. Mi-a transmis cea mai puternică emoţie din tot ce am văzut până acum. Secvenţa recontituirii crimei pe drumul pustiu și ţipătul „tăcut” care urmează, acoperit de zomotul trenului, este momentul emoţiei acestui film pentru mine. Şi pe toată durata vizionării am simţit o comunicare profundă cu filmul.

Cel mai bun film din ultimul an

The Hobbit 1 al lui Peter Jackson. Cred că este singurul film apărut în ultimul an pe care l-am văzut (şi profit de faptul că suntem doar în octombrie) aşa că nu am altă opţiune.

Cel mai bun film românesc

Poliţist, adjectiv al lui Corneliu Porumboiu. Cred că e un film care îl provoacă pe spectator.

Cel mai bun film cu adolescenţi

Gummo
al lui Harmony Korine. Pentru energia pe care o transmite filmul şi pentru senzaţia că adolescenţii sunt chiar aşa cum sunt arătaţi acolo.

Cel mai bun film gay

Sebastiane
al lui Derek Jarman. L-am ales nu neapărat pentru film în sine mai mult pentru regizor, care a reuşit să combine filmul experimental cu cel narativ. Sebastiane e făcut în 1976, poate primul film englezesc care vorbeşte despre homosexualitate.

Cel mai bun scurt-metraj românesc

Valuri – Adrian Sitaru. Mi se pare că într-o situaţie care foarte uşor ar fi putut să devină ne-credibilă, energia dată de actori, regizori, imagine, muzică etc. face totul credibil, şi de aici emoţia.

Un film supraestimat


Beasts of the Southern Wild
al lui Benh Zeitlin. Poate am aşteptat eu prea mult să-l văd şi mi-a dat impresia că s-a vorbit despre el mai mult decât merită dar eu am fost dezamăgit şi de mesaj (e genul de film cu mesaj) şi de felul în care a fost făcut.

Regizor preferat

Michael Haneke. În primul rând cred că cinematografia ar fi altfel fără filmele lui. Apoi cred că este foarte special, diferit. Şi în al treilea rînd îmi plac filmele lui.

Personaj memorabil dintr-un film


Aş vrea să aleg un cuplu. Denis Lavant şi Juliette Binoche în Mauvais Sang al lui Leos Carax. Până la urmă personajele într-un film depind unul de altul şi se sprijină unul pe celălalt. Iar acest cuplu este pe cât de ciudat pe atât de romantic. Ciudăţenia şi romantismul parcă sunt şi mai puternice în următorul lor film împreună, Les amants du Pont Neuf, dar parcă eu prefer Mauvais Sang.

Ce film ai transforma într-un musical

Lourdes al lui Jessica Hausner. Un alt film pe care l-am considerat pentru poziţia de filmul preferat. Probabil transformat într-un musical ar face că dansul de la sfârşit să nu mai aibă acelaşi impact dar gândul la Sylvie Testud dansând în căruciorul de invalid împreună cu ceilalţi invalizi şi călugăriţe este foarte tentant.

La ce film ai face un remake


3-Iron al lui Kim Ki Duk. Mi se pare un film minunat pe care aş vrea să-l refac exact la fel, cadru cu cadru, precum Pierre Menard, autorul lui Don Quijote.

3 chestionare cinema cu 3 regizori care au debutat în lungmetraj anul acesta
Pin It email