Eliska Kyselkova

Alexandra Văcăroiu | 19 Oct 2013

Eliska Kyselkova e o fotografă cehă de 23 ani.

Eliska e prima colegă cu care am făcut cunoștință la London College of Fashion/Photography. După deschidere ne-am dus să mâncăm niște mizerii, pizza la o liră, iar franțuzoaicele care erau cu noi s-au retras speriate. Îmi plăcea accentul ei și o admiram deja pentru că a venit pe tocuri, ceea ce în Londra e misiune imposibilă. Până la metrou ne-am povestit toată viața. Am mers împreună la London Fashion Week și mi-a făcut cunoștință cu prietenul ei, care se dă cu ruj verde și cu un designer care fotografiază numai pantofii purtați de negrese.

De ce fotografie de modă?

Simt că fotografia de modă are o paletă largă de interpretări și teme unde pot să-mi realizez ideile. E o zonă deschisă în care poți să cooperezi cu creativii din industria modei. Și, pe lângă asta, cred că granița dintre arta fotografică și fotografia de modă poate fi ușor de șters.

Ești fashion addict sau care e relația ta cu industria modei?

Nu sunt chiar fashion addict pentru că nu-mi cumpăr ceva în fiecare săptămână, dar iubesc moda, mă interesează și îmi place să mă îmbrac drăguț. În general încerc să urmăresc noile trenduri și apoi caut ceva să mă inspire pentru fotografie.

Poți să supraviețuiești în ziua de azi din foto?

Cred că poți, dar trebuie să lucrezi foarte mult, să-ți faci conexiuni zilnic și să fii suficient de bun încât să concurezi cu alți fotografi. Ca să fii original trebuie să faci și ce-ți place, nu numai ce așteaptă alții de la tine. Sper să reușesc în domeniul asta și să câștig suficienți bani încât să mă întrețin.

Pentru ce clienți ai vrea să lucrezi?

Am fotografiat deja două campanii pentru Toni&Guy în Cehia și aș vrea să încep colaborarea și în Londra. Visul meu cel mai mare e să fotografiez pentru reviste ca Love, Another, Vogue sau Dazed and Confused.

Al cui asistent ai vrea să fii?

Annie Leibovitz, Gregory Crewdson, Nick Knight, Steven Meisel, Eugenio Recuenco, Erwin Olaf, Steven Klein...

Cel mai bun shooting de până acum? Spune-ne ceva despre el.

Probabil că tributul adus Monicăi Cook, modelele erau foarte relaxate și ne bucuram să pregătim scena cu mâncare și fructe de mare.

Cum lucrezi cu modelele tale? Care e relația cu ele?

Mai întâi îmi prezint ideile tuturor din echipă și arăt schițe, ca modelele să-și imagineze ce reprezintă. Apoi le arăt pozițiile și expresiile pe care aș vrea să le văd. De obicei, devenim prietene și cred că asta e foarte important.

Cum ești când lucrezi? Prietenoasă și energetică sau distantă?

Sunt foarte energetică. Nu știu ce se întâmplă exact în jurul meu, mă focusez numai pe shooting. De obicei îmi dau seama că mi-e foarte foame și sete când s-a terminat shootingul.

Descrie o scena pe care ai văzut-o, care ți-a plăcut, dar n-ai avut aparatul foto să o surprinzi.

Un bărbat care stă cu spatele la mine în tren și care are o carte de vizită unde i se vede fața arsă. A fost un contrast interesant și voiam atât de mult să-l văd cu fața. Cred că imperfecțiunea e foarte importantă pentru fotografie.

Inspirația de la?

De peste tot din jur. TV, ziare, oameni, vise.

Zi-ne un secret din jurnalul de fotograf


Niciodată să nu uiți să-ți notezi toate lucrurile de care ai nevoie la o ședință foto și să nu uiți carnețelul acasă.

Eliska Kyselkova
Pin It email