Chestionar cinema: Cătălin Olaru

Cătălin Olaru | 03 Mar 2014

Cătălin Olaru este critic de film și câștigătorul primei ediții a Bursei Alex Leo Șerban (2012). Îi găsiți cronicile în Revista Cultura și Kamikaze sau pe catalinolaru.wordpress.com

Filmul preferat
Le rayon vert, La belle noiseuse, Dr. No.

Cel mai bun film din ultimul an

Inside Llewyn Davis.

Cel mai bun film românesc
A trecut ceva timp de când l-am văzut ultima oară, dar alegerea mea rămâne în continuare Reconstituirea. Prima dată l-am văzut în anii ’90 pe postul defunct Tele7abc, același care mi-a prilejuit întâlnirea cu Fellini, dar și cu filmul evanghelic, gen ale cărui virtuți comice nu le apreciam destul pe atunci.

Cel mai bun film cu adolescenți
Din ce am văzut în ultima vreme, mi-au plăcut foarte mult vampire flick-ul Låt den rätte komma in / Let the Right One In (Thomas Alfredson) și mai ales Après mai (Olivier Assayas).

Cel mai bun film gay
Dacă mi s-ar oferi ocazia, aș accepta rolul doctorului Frankenfurter din Rocky Horror Picture Show într-o clipită. Din fericire, încă nu m-a întrebat nimeni.

Cel mai bun scurt-metraj românesc
Ca membru al juriului care propune nominalizările la Gopo 2014, mi-e foarte greu să mă pronunț fie și în privința celui mai bun scurt-metraj românesc din 2013. Din ce am văzut până acum, sunt de reținut O umbră de nor al lui Radu Jude, Idle (Raia Al Souliman), Holiday at the seaside (Cristina Groșan) și Plante perene (Roxana Stroe).

Film supraestimat
Cel mai supraestimat film al anului trecut aș zice că e Holy Motors, o producție în fața căreia nu pot decât să exclam: Holy shit!

Plăcere vinovată
Exploitation, Bollywood, wuxia, Clint Eastwood (nu schimb niciodată canalul când dau peste așa ceva), precum și toate combinațiile posibile între variantele de mai sus.

Ce film ai transforma într-un musical?
Get Carter.

Dacă Titanic ar fi fost făcut de români, pe cine ai vedea în rolul principal?
Contează mai mult pe cine ar vedea departamentul de casting în rolul principal. Ceva îmi zice că bătălia s-ar da între Andi Vasluianu și Gabriel Spahiu.

Cea mai excitantă secvență
Toate secvențele din National Lampoon’s Van Wilder, respectiv Finding Nemo, văzute în același cinematograf bucureștean, al cărui principal merit erectil e că doi spectatori plătitori sunt de ajuns pentru ca proiecția să aibă loc.

Regizor preferat
Sunt mai mulți regizori pe care îi urmăresc cu plăcere, așa că o să mă limitez la cei al căror nume începe cu litera A: Antonioni, Assayas, Argento (cel din anii ’70), Almodovar, Allen.

Actor într-un rol în care avea sub 25

Bud Cort, interpretul rolului principal din Harold and Maude, Malcolm McDowell în If....

Actriță într-un rol în care avea sub 25
Din motive destul de diferite, copilul Ana Torrent din El espiritu de la colmena (Victor Erice) și Ewa Aulin din La morte ha fatto l’uovo, un giallo în haine nouvelle vague în care joacă alături de Jean-Louis Trintignant, sau Candy, un dicționar explicativ delirant al anilor ’60.

Coloană sonoră
Le clan des siciliens (Ennio Morricone) și Les aventuriers (François de Roubaix), răspuns valabil și dacă întrebarea ar fi care sunt filmele mele preferate cu Alain Delon.

Melodie dintr-un film
Cat People (Putting Out Fire) a lui David Bowie din filmul cu același nume regizat de Paul Schrader în 1982, auzit și în Inglorious Basterds al lui Tarantino.

La ce film ai face un remake?
Nu că ar fi nevoie, dar aș muta Les Vacances de M. Hulot pe un vas de croazieră modern, cu activități recreative și tot tacâmul.

Un personaj memorabil dintr-un film
Frank Booth, personajul lui Denis Hopper din Blue Velvet, Divine din Pink Flamingos, Kinski în Aguirre, Depardieu în Loulou.

Secvență preferată într-un film
Frenhofer/ Piccoli cu pensula în mână, pictând-o minute în șir pe Marianne (Emmanuelle Béart) în La belle noiseuse al lui Rivette, un film care durează mai bine de trei ore, dar pe mine nu m-a plictisit niciun minut.

Blogul lui Cătălin Olaru. 
Pin It email