Chestionar cinema: Tudor Jurgiu

Redacția | 12 Apr 2013

Tudor Jurgiu a studiat regie de film la UNATC și a regizat până acum 3 scurtmetraje și un documentar. „În acvariu” este în competiție la NexT, iar primul lui lungmetraj va intra în săli în 2013.

Filmul preferat
Aici pot să numesc câteva titluri importante pentru mine în egală măsură: La Règle du jeu, Tokyo Story, Nashville, Mouchete, L’amour l’après-midi, Sunrise, Vivre sa vie, The mother and the whore, Viaggio in Italia, La nuit américaine, Fear eats the soul, US Go Home. Fiecare dintre aceste filme m-a făcut să văd lucrurile altfel și să spun că ceva de genu aș vrea să fac și eu. Și da, știu că sunt diferite.
 
Cel mai bun film din ultimul an
Printre cele mai bune din ultimul an a fost Holy Motors. Incredibil de multă fantezie, joacă, curaj, tandrețe și cruzime.
 
Cel mai bun film românesc
Aici trebuie să menționez mai multe titluri pentru că altfel simt că fac o nedreptate. Ar fi cam astea: Croaziera, Secvențe, De ce trag clopotele Mitică? și Moartea domnului Lăzărescu. Fiecare dintre aceste filme reușește să exprime modul de a gândi al unui popor, al unei culturi așa cum e ea. Toate sunt niște comedii teribile și îngrozitoare în același timp.  
 
Cel mai bun film cu adolescenți
Poate A nos amours.
 
Cel mai bun film gay
Merry Christmas Mr. Lawerence
 
Cel mai bun scurt-metraj
Poate Méditerranées dintre cele mai recente. Dar desigur că mai sunt scurtele lui Kenneth Anger, Roy Anderson, Fassbinder, Buñuel.

Cel mai bun scurt-metraj românesc
Undeva între Lampa cu căciulă și Un cartuș de kent…Pentru sobrietatea și firescul lor și pentru puterea de semnificație a unor detalii care nu se dezic de banalitatea lor oricât de simbolice ar deveni. Și devin.
 
Film supraestimat
In the mood for love, asta pentru că în perioada lui de glorie făcea multe victime.
 
Plăcere vinovată
Saving Private Ryan. Vinovată pentru că nu apreciez acest gen de cinema și acest gen de manipulare tembelă. Însă nu pot să nu mă bucur, ca un băiețel ce sunt, de secvențele de luptă.
 
Ce film ai transforma într-un musical
Noaptea americană sau un musical inspirat din documentarele despre al doilea război mondial.
 
Dacă American Psycho ar fi fost făcut de români, pe cine ai vedea în rolul principal?
Cristi Puiu…nu, glumeam. Poate Bogdan Dumitrache sau Marian Râlea.
 
Cea mai excitantă secvență
Mai multe secvențe din Pauline à la plage poate, nu știu…
 
Regizor preferat
Nici aici preferatul nu există așa că voi spune câteva nume: Hsiao-hsien Hou, Robert Bresson, Yasujiro Ozu, Eric Rohmer, Jean Renoir, Claire Denis, David Perlov, Arnaud Desplechin.
 
Actor/actriță preferat(ă)
La actor și actriță sunt mai mulți dar îi voi numi doar pe doi care încă mai lucrează: Mathieu Amalric și Qi Shou.
 
Coloana sonoră
Modul în care e lucrat sunetul în Nashville al lui Altman mi se pare extraordinar. Bogăția lumii surprinse vine și din sunetul lucrat pe multe benzi și a vocilor care se suprapun. O plăcere de ascultat.
 
Melodie dintr-un film
Una dintre melodiile din US Go Home, mai mult pentru felul în care e folosită decât pentru melodia în sine: Hey Gyp, The Animals
 
La ce film ai face un remake
Nashville într-un peisaj românesc, poate la festivalul de la Muntele Găina.
Pin It email