Visul american. Un poem în trei părţi. De Harmony Korine.

Marc Solomon | 05 Apr 2013

Spring Breakers - de azi în cinematografe.

Spring Breakers este cel mai bun film al lui Harmony Korine. Un film este cam puțin spus. Este un poem. Un poem construit pe o bază de cultură și tipologie americană. Este stereotipic, sigur, dar stereotipicul de aici are niște motive foarte întemeiate.
 
La suprafață, Spring Breakers este un film despre adolescente fără minte care se droghează și beau pentru că ăsta-i trend-ul.  Sub capota filmului se află un laitmotiv al tuturor personajelor din film: visul american. În fiecare dintre personaje, se află o determinare aprinsă de a-și atinge țelul comun: bani, faimă și control total asupra oricărei persoane. Personajul la care sunt evidențiate cel mai mult aceste dorințe este Alien, jucat genial de către James Franco. Alien simte nevoia constantă de a se lăuda cu toate armele, drogurile, hainele pe care le are și zice de vreo 20 de ori în 5 minute "Look at all my shit!".
 
Precum restul filmelor lui Korine, Spring Breakers nu are o poveste liniară. Scene diferite pleacă și se întorc înapoi la momentul potrivit. 
 
Actrițele sunt OK, mai ales Hudgens și Benson, dar star-ul filmului, este fără niciun dubiu, James Franco. El fură filmul de cum apare pe ecran și chiar dacă personajul lui are niște idei foarte fixe pe care le rostește de foarte multe ori, reușește să fie la fel de original ca interpretare de fiecare dată. Bineînțeles, asta se datorează în mare parte și scenariului.
 
Vizual este o combinație de Andy Warhol cu neoane, cadre strânse pe diagonală, slow-motion, cadre întoarse cu susul în jos și câteva tablouri filmice superbe (imaginea este făcută de Benoit Debie, care a filmat magnificul Enter The Void). 
 
Deși o parte din muzică este făcută de Skrillex și Gucci Mane, acestea sunt plasate unde trebuie, score-ul original al lui Cliff Martinez este cel care contează defapt, și care, treptat, ajută la scufundarea spectatorului în film. Momente muzicale sunt destule, iar cea mai bună scenă este un moment muzical, pe o melodie de Britney Spears.
 
Puteți să va așteptați și la entertainment, dar Spring Breakers este filmul în care Harmony Korine se șterge la fund cu toată societatea americană, suficient de subtil încât să nu ofenseze pe nimeni. Domnule Korine, chapeau.

***
Spring Breakers (2012)
Regia: Harmony Korine
Scenariul: Harmony Korine
Cu: James Franco, Selena Gomez, Vanessa Hudgens, Ashley Benson, Rachel Korine
Pin It email