Puiul de românaş care iubea un ciobănaş

Crăiţa Nanu | 15 Noi 2017

Practic, God’s Own Country nu arată deloc a basm, dar povestea celor doi băieți care se îndrăgostesc e așa simplă și frumoasă cum doar în povești mai găsești. (cronică)

A fost odată ca niciodată Anglia pastorală, netedă și friguroasă așa cum doar ea știe să fie. Și se făcea, măre, că un flăcău, fiu de boier cu moșie mare și vite multe, nu voia să crească și să-și asume domnia. Avea tatăl lui nevoie de ajutor, dară flăcăul nu și nu, căci avea inima de piatră și pe unde călca el se veștejea iarba, și unde punea el mâna făta vaca vițel mort.

Dar iată că într-o bună zi ajunge la fermă un băiat de țăran, pui de românaș, mai murdărel, mai negricios, vorba aia: mustăcioara și barba lui, penele corbului. Și mi-l ia băiatul ăsta, Gheorghe pe nume, pe flăcăul de boier și-l învață că munca-i frumoasă dacă o faci cu plăcere, că animalele-s mai blânde și sănătoase dacă te porți bine cu ele. Și o zi așa, o zi pe dincolo, până inima de piatră a flăcăului începu a prinde mușchi verde și moale, și pe dedesubt, prin coșul pieptului, se făcu un pârâiaș de apă vie, care îl trezi la viață. Mai trecură zile, cei doi se cunoscură, se plăcură, și maică, se iubiră cu o dragoste așa plăpândă și focoasă totodată de n-au văzut nici soarele, nici luna și nici cei doi luceferi care se ițeau la ei de după nori.

Însă, nu-i așa, când vine una bună, alte șapte rele așteaptă după colț. Într-o noroioasă zi, boierul cel bătrân căzu la pat, iar asta îl zdruncină pe flăcău din toți rărunchii. Vedeți voi, copii, când tinerii trec printr-o grea încercare și sufletul le este îndoit de durere, apăi atunci nu întotdeauna li se arată calea cea dreaptă. Iară flăcăiandrul nostru a luat-o hotărât pe cea stângă și l-a gonit pe băiatul de țăran cel cu inimă de aur, care îl iubea ca pe ochii din cap. Și mai departe scrie-n carte, că doar n-o să vă povestesc aici tot filmul.

Practic, God’s Own Country nu arată deloc a basm, dar povestea celor doi băieți care se îndrăgostesc e așa simplă și frumoasă cum doar în povești mai găsești. Da, suntem în Anglia, da avem noroi și sex în noroi. Mai avem însă și actorii Josh O'Connor și Alec Secăreanu, amândoi frumoși de pică, de ți se imprimă ecranul pe retină și nu vrei să se termine prim planurile. Și da, cei doi îi bat la proverbialul poponeț pe protagoniștii încotoșmănați în șube din Brokeback Mountain.

Regizorul Francis Lee, actor de profesie, a lucrat mult cu ei, cu fiecare în parte. Actorii și-au pregătit separat biografiile personajelor și s-au întâlnit foarte puțin înainte de filmare. În cele două săptămâni de pregătire dinaintea celor șase de filmare, au stat la hoteluri diferite. Regizorul și-a dorit să se cunoască direct pe set, practic odată cu personajele. Filmarea s-a întâmplat cronologic, iar singurele secvențe care au fost mutate au fost cadre de detaliu: de exemplu, o naștere de oaie s-a lăsat așteptată. „Secvența asta am tot amânat-o de pe o zi pe alta pentru că nu aveam o oaie care să livreze”, povestește actorul Alec Secăreanu la discuția de după avanpremieră. Aceea a fost și cea mai grea secvență pentru Alec. Nu tu sărut, nu tu sex, așa cum l-au întrebat unii spectatori. Nu. Nașterea de miel. Personajul lui, Gheorghe, făcuse desigur de multe ori asta, ceea ce îi dădea o mecanică a mișcărilor și o nepăsare. „Pentru mine însă a fost pentru prima oară.” Și cumva, în răspunsul ăsta al unui actor care declară de la bun început că orientarea sexuală nu definește personajul, stă și magia filmului God’s Own Country, un film cu final fericit în care o fermă și animalele ei sunt salvate de un cuplu de hăndrălăi frumoși (Two strappy lads for you, Mrs.), care se îndrăgostesc. „Învață-l pe celălalt să iubească așa cum ai nevoie să fii iubit”, tagline-ul filmului, este un mesaj general valabil indiferent de gen sau orientare sexuală.

Și-au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.
Fuga la cinema dacă nu mă credeți.

God’s Own Country, scris și regizat de Francis Lee, este primul film cu gay și migrație post-Brexit și se zvonește că ar fi printre cele mai bune debuturi generate de Marea Britanie în ultimul timp. Filmul are deja un palmares de invidiat, printre care un premiu pentru regie la Sundance și nu mai puțin de 11 nominalizări la British Independent Film Awards, plus o relansare în cinematografele din Anglia după un prim parcurs de opt săptămâni. God’s Own Country intră în cinematografele din țară pe 17 noiembrie, distribuit de Bad Unicorn.
Pin It email