[Rocker] – Regizorul Marian Crişan versus scenaristul cu acelaşi nume

Bogdan Th. Olteanu | 07 Mar 2013

Ce ai face pentru încă o doză? A fiului tău.

Suntem într-o cameră prost luminată, iar tatăl pregătește seringa cu heroină. Are gesturi sigure, nu pare să ezite în vreun moment. Împinge pompa până în vârful acului apare o picătură minusculă. Apoi își privește fiul, care așteaptă doza. Acul se strecoară între degetele de la picioare.
 
Prin povestea din Rocker ne plimbăm împreună cu Victor (Dan Chiorean), un rocker de 45 de ani, din Oradea. Fiul lui, Florin, zis Dinte (Alin State), este solistul din Iguanele, o trupă de rock la debut. Viața tatălui este o goană permanentă după banii de care are nevoie pentru drogurile lui Dinte. Sau pentru cheltuielile formației lui Dinte. Victor este de neoprit; muncește, fură, se umilește în fața dealerilor, negociază. Face orice pentru încă o doză.
 
Dinte și Iguanele sunt exact așa cum era de așteptat -  fiul ingrat și abuziv, colegii de trupă banali și incoerenți. Nimic nu poate să tulbure viața gri și statică a drogaților. Poate doar dealerul care își cere banii, dar de el se ocupă Victor.
 
Pe Marian Crișan, portretistul talentat din Morgen, îl regăsim în cele două personaje centrale și în relația dintre ele. Camera îl urmărește mult și de aproape pe Victor, care joacă reținut și convingător. Prin el familia aberantă de rockeri capătă substanță și credibilitate. Iar Dinte este un adevărat spectacol, în orice moment al filmului.
 
Din păcate aproape orice altceva se întâmplă în Rocker pare lipit cu forța de conflictul principal. Victor încearcă să aibă o relație cu o frizeriță (Ofelia Popii), dar asta nu aduce nimic în poveste. Dinte are o iubită (Crina Semciuc), care e doar frumoasă prin cadre. Membrii trupei sunt interșanjabili. Dealerul este haios și dealer și atât. Dialogurile dintre membrii trupei, la repetiții sau la petreceri, sunt punctul cel mai de jos al filmului. Vorbesc toți ca în licențele de la UNATC, când vor studenții să se dea realiști și golani.
 
Imaginea îngrijită a lui Tudor Mircea nu e o surpriză. El și Marian Crișan au lucrat împreună și la Morgen şi Megatron, două filme frumoase.
 
Rocker merită văzut pentru cei doi actori de teatru (Chiorean și State) convertiți la film și pentru ce a făcut regia din ei. În ceea ce privește restul regizorul Marian Crișan a fost trădat de scenaristul cu același nume.
Pin It email