Rooney Mara e un fetiş de cursă lungă

Karin Budrugeac | 11 Mar 2012

Parțial rasă în cap, cu sprâncenele decolorate și piercinguri în nas și-n urechi, Rooney Mara nu mai aduce deloc cu tânăra pastelată dinaintea filmului lui Fincher. Și e cool rău.

Rooney Mara este Lisbeth Salander. Privire de gheață, un fizic androgino-fetișist și un look cyber - varianta hardcore și punk a Angelinei Jolie în Hackers (1995). Când ieși din sala de cinema nu poți să-ți scoți din cap silueta fragilă și-nțolită în piele a actriței, care face rolul din ochi, gesturi și puține replici cu efect de brici.

Rolul nu e tocmai facil: o tânără ușor dezechilibrată și autistă în care mocnește furia pentru bărbați, a cărei ocupație este să fie o hackeriță de lux și care nu-și dorește decât să fie cât mai independentă și invizibilă cu putință. Nici filmul nu e cel mai confortabil, scenariul (adaptat după bestsellerul lui Stieg Larsson), cuprinde crime ritualice împotriva femeilor, povestea unei familii dezaxate dintr-un univers ce pare atemporal și-n care nazismul nu e doar o amintire, și câteva scene explicite – dintre care una de viol anal, urmată de o răzbunare temeinică, care duce cu gândul la filmul The Audition.

Rooney face față cu brio pe platou câtorva figuri grele din lumea filmului, printre care Christopher Plummer și Stellan Skarsgård (unul dintre actorii fetiș al lui Lars Von Trier). Daniel Craig este Mikael Blomkvist, partenerul de aventură și de amor al protagonistei, într-un rol de mascul simțitor pe care eroina îl salvează cu dezinvoltură și de la moarte și de la rutină. Paralela cu impecabila frumusețe rece a lui Robin Wright (fostă Penn), cealaltă figură feminină a filmului și rivala ei în inima lui Blomkvist, e una de tipul Alternative Nation vs. Best of VH1.

David Fincher dovedește și de data asta fler pentru personaje feminine cu potențial de pop icons. În poate cel mai celebru film al lui, Fight Club, personajul sinucigaș Marla Singer (interpretat de Helena Bonham Carter) a devenit cult, de la stilul vestimentar neglijent și monocrom până la celebra replică I haven't been fucked like that since grade school.

Rooney Mara a fost nominalizată la Oscar pentru rol și dacă Oscarurile n-ar fi fost atât de îmbâcsite de vreme, l-ar fi luat. În ciuda rezultatelor neimpresionante ale filmului în box office-ul american, Sony a promis că va continua filmările și pentru următoarele două parți din trilogie. Rooney Mara spune că nu este încă pregătită să-și reia rolul, dar va fi, pentru că simte că n-a epuizat rolul Lisbeth Salander. Sunt perfect de acord.
Pin It email