Chiloţii Hippolytei

Karin Budrugeac | 09 Noi 2012

Chloé Prigent, zisă Hippolyte, are 20 de ani și, de un an, fotografiază femei arătându-și chiloții în tot felul de locuri. Fotografa stă la Lyon și a expus proiectul Les culottes d'Hippolyte la Paris, Lyon și la Musée de la Femme din Montréal.

De unde ideea asta? Din pasiune pentru chiloți sau din joacă?
Ideea vine mai ales de la o seară în care voiam să scap de redactarea raportului de stagiu. Frunzărind poze pe care le făcusem am dat de o poză cu mine în chiloți. M-a pus pe gânduri. Fetele, chiloții, corpul... Și de ce nu o serie cu prietenele, cu chiloți purtați de corpuri diferite? Fără față, ca să scăpăm de complexe. O idee inocentă, fără scop, fără obiective, în afară, poate, de un poster de chiloți între prietene - haha.

Prima ta poză cu chiloți, când, unde și cum?
Primii chiloți sunt cei pe care i-am regăsit după câteva luni și m-au inspirat pentru proiect. Poza fusese făcută în septembrie 2010, la puțin după ce-am ajuns la Lyon și e o poză cu mine, în apartamentul Iubitului meu. (miau, da...)

Arată-mi ce chiloți porți și o să-ți spun cine ești? Esența femeii stă în chiloți sau în gestul prin care îi dezvăluie?
 
În tot. Tot. Chiloții, gestul, chiar și locul. Totul creează esența femeii și îi transmite personalitatea. Totul contează. Chiar dacă pare inocent. 

S-au făcut „denunțări”? Care sunt reacțiile oamenilor? Se bucură când ghicesc în poze o fostă, o prietenă, sau..?
Reacțiile oamenilor sunt de tot felul - cred. Oamenii care nu văd „scopul” sau „mesajul” proiectului, cărora li se pare ridicol, alții cărora li se pare grozav și plin de sens, să vadă femei atât de asumate, iar unii bărbați remarcă doar tușa de senzualitate, atât cât să nu devină vulgar. Și prietenii, prietenele, care caută câte o prietenă sau o iubită în colecția de chiloți!

Multe proiecte feministe din ultima vreme mizează pe ostentație, cum e Femen de exemplu. Proiectul tău are o miză feministă?
Cred că într-un fel da, o miză care să sune a: femeile conștiente de sine ale secolulului XXI!

Câte femei ți-au arătat chiloții?
Peste 60.

Locul cel mai riscant unde ai făcut o poză?
Pe peronul unui metrou din Lyon, domnișoara aceea cu-un tupeu nebun, care m-a dat pe spate.

Ce o să faci la iarnă?
Avem și chiloți curajoși - domnișoare care vor să fie pozate în zăpadă sau pe ploaie. Altele lângă șemineu. Fără frică, hehe.

Apropo cine e Hippolyte în 5 cuvinte?
Cinci? Prietenii, rucsac, târg-de-vechituri, Bohringer, întâlniri.

Proiecte noi?
N-am un răspuns nebunesc la asta. O să cresc familia chiloților cu mai multe femei.

Pagina de Facebook a chiloților Hippolytei.
Pin It email