Michael Sharkey şi tinereţile zbuciumate

Karin Budrugeac | 05 Noi 2012

Michael Sharkey face fotografii pentru The New Yorker, Time, Newsweek, S Magazine, Rookie. Proiectele lui personale au ca subiect tinerii, sexualitatea și stilul lor de viață.

Pari fascinat de tineri. Trei dintre ultimele tale proiecte sunt cu hipsteri, balerini și puști queer, iar fiecare își exprimă individualitatea și personalitatea prin statementuri vizuale puternice. De ce tinerii? Ce e așa special la cei sub 30 și se pierde după? 

Cred că am același interes pentru tinerețe ca majoritatea oamenilor din ziua de azi sau din istorie... Ca adult te confrunți cu o doză mare de nostalgie, iar trecerea timpului devine din ce în ce acută pe măsură ce-mbătrânești. În plus de asta, e pentru prima oară în istorie când există un segment de tineri care se simt suficient de confortabil cu homosexualitatea lor cât să fie deschiși și liberi și sinceri. Nu s-a mai întâmplat niciodată până acum.

Cât de importante sunt pentru tine stilul și moda? Poți să-mi dai exemple de tineri din show biz care au un stil unic după tine?

Stilul e foarte important pentru că e ceea ce te atrage în primul moment la cineva. Mai e și o formă mișto prin care puștii pot să se exprime. Am multe style icons dar cum îmi plac mult muzica și muzicienii: Morrissey, Brian Eno, Madonna, Bob Dylan, John Lennon...

Ai recomanda o carte/ un film ca must pentru cineva sub 25?

DA! Vă rog să faceți cunoștință cu regizorul britanic Derek Jarman, e genial. A murit prea tânăr, de SIDA, în anii 90, dar a avut o carieră foarte prolifică și incredibilă: Angelic Conversation, Jubilee, The Last of England, și multe scurtmetraje foarte frumoase, printre care câteva clipuri clasice Smiths. E o sursă de inspirație enormă pentru mine.

Descrie-ne cea mai bună fotografie pe care n-ai făcut-o niciodată.

Ha! Bună întrebare! Bănuiesc că e un moment frumos, imortalizat cu pricepere, dar fără efort, cu un om pe care-l iubesc. Cred c-am și făcut pozele astea și înțeleg ce forță au. Pentru mulți oameni de pe lumea asta, fix imaginile de genul sunt ce ce prețuiesc ei mai mult. Dacă îți arde casa, ce te grăbești să salvezi?

***
Interviu realizat în colaborare cu Oitzarisme, unde găsiți mai multe despre proiectul Queer Kids.
Toate proiectele lui Michael Sharkey.
Pin It email