Astra Film Festival, venim

Redacția | 03 Oct 2014

De pe 6 până pe 12 octombrie, documentare, masterclassuri și discuții la Sibiu.

Dear Pyongyang, filmul care deschide Festivalul Astra, e încercarea regizoarei Yang Yong-hi de a înțelege loialitatea politică a tatălui ei față de comunismul nord-coreean. În anii 1970, el și-a trimis cei trei fii din Japonia în Coreea de Nord, în cadrul unei campanii de repatriere. Proiecția va avea loc luni, 6 octombrie, de la 19:00, în Sala Thalia, în prezența regizoarei.

Juriul Astra (sau peste cine poți da la Sibiu)

Cristi Puiu; Michael Stewart, director Open City Doc Fest din Londra; Darya Bassel, director de programe la Festivalul de Film Documentar pentru Drepturile Omului din Kiev; Sorin Botoșeneanu, decan al Facultății de Film din cadrul UNATC; Cynthia Close, critic de film la Documentary Magazine; Nicolas Feodoroff, selecționer de filme pentru FID Marseille; Mona Nicoară, regizor, producător și scriitor; Diana Tabakov, curator al programului platformei DAFilms; Eugenia Vodă, critic de film și realizator TV; Yang Yong-hi, regizoare japoneză de origine coreeană.

Focus Sergei Loznitsa

Ultimul documentar regizat de Loznitsa, Maidan, va fi proiectat în cadrul festivalului, precum și trei alte filme ale sale – Trainstop, Landscape și Blocada. Bonus: o discuție panel despre ce înseamnă să fii autor de cinema, între Sergei Loznitsa și Cristi Puiu, moderată de Neil Young, critic de film din Marea Britanie.

Discuții panel: 

- Adrian Cioroianu, istoric – Cum a intrat și cum a ieșit România din Primul Război Mondial? (7 oct., 14:00, Biblioteca Astra)

- Vintilă Mihăilescu, antropolog – Comune, comunități, utopii și practici (10 oct., 18:00, Biblioteca Astra)

- Michael Engel, arhitect – Urbanism contemporan în România, China, Venezuela (7 oct., 18:30, Librăria Habitus)

Masterclassuri:

- Liviu Tipuriță, regizor care a colaborat cu BBC și CNN, va discuta despre avantajele şi dezavantajele a două moduri foarte diferite de a face documentar TV de maximă audienţă (8 oct., 13.00-16.00, Librăria Hiatus)

- David MacDougall, care de cinci ani încurajează copiii din India să-și exploreze realitățile folosind camera video, va vorbi despre proiectul său și va prezenta scurtmetrajele unor puști de 11 ani din Rajasthan și New Delhi (9 oct., 16:00, Librăria Hiatus).

Și filme, multe filme. Programul complet Astra Film Festival
Pin It email