Ce trebuie să ştii despre NexT Film Festival 2015

Redacția | 14 Apr 2015

(multe) filme, masterclass-uri, workshop-uri și petreceri la ediția a 9a a celui mai important festival de scurtmetraje autohton.

Creat în amintirea regizorului Cristian Nemescu și a sound designerului Andrei „Otto” Toncu, festivalul internațional de scurtmetraje NexT continuă să descopere voci și viziuni noi în cinemaul contemporan, în aceeași măsură în care a reușit să devină emblematic pentru București. Ediția de anul ăsta adună un număr record de 146 de filme, selecționate de criticii de film Andrei Rus și Irina Trocan dintre peste 3.500 de scurtmetraje. 36 dintre ele concurează pentru premiile festivalului, în cele două competiții, internațională și națională. Restul se regăsesc în programe tematice care mai de care mai apetisante.

Mai jos câteva dintre highlight-uri:

- Imediat după deschiderea oficială (miercuri, 19:30, Cinema Studio), dai cu nasul de noua secțiune Behind the Scenes, care prezintă filme despre cum se fac filmele, despre diversele meserii ce gravitează în jurul cinemaului și dileme morale de rigoare. Aici se regăsește și Artă, ultimul scurtmetraj al lui Adrian Sitaru, prezentat la Festivalul de film de la Veneția. De la ora 20:30, la Club Control se vor proiecta cele 6 filme provocatoare care pun în discuție sexualitatea și minoritățile sexuale, din secțiunea LGBT, urmând ca după filme să fiți așteptați la Tomboy Party.

- Joi veți putea face cunoștință cu competiția internațională, prin cele două calupuri de la Cinema Studio, de la ora 17, respectiv de la ora 20. Proiecțiile vor fi urmate de câte un Q&A cu realizatorii. Arthouse Shorts, un program care aduce scurtmetraje realizate de regizori consacrați, revine după succesul de anul trecut, de la 20:30, la Cinema Elvira Popescu. Dintre numele de anul ăsta - David Cronenberg și Claire Denis (care este și invitata specială a festivalului). De asemenea, la Institutul Cultural Român vor rula în premieră cele mai premiate scurtmetraje de anul trecut, nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film, în cadrul programului Short Matters!. De la 18, respectiv 20:15.

- Vineri, de la 20:30, la Cinema Elvira Popescu, faceți cunoștință cu un alt program nou-nouț,  NexT is Feminist, despre care co-selecționera Irina Trocan spune că „nu cere din partea spectatorilor o inițiere în feminism, doar o deschidere către recunoașterea unor inechități sociale și spre probleme specific feminine, dar m-aș bucura dacă i-ar provoca să înțeleagă mai bine ce e feminismul”. Tot de la 20:30, la Cinema Pro are loc Oscars Night, un eveniment cu covor roșu, la care vor fi prezentate cele 5 scurtmetraje nominalizate anul acesta la Oscaruri. Și desigur, nu ratați ocazia de a-i cunoaște pe Radu Jude, Marius Panduru și Dana Bunescu, la masterclassul susținut de aceștia la Cinema Elvira Popescu, de la 13:30, la care vor vorbi despre realizarea filmului Aferim!.

- Amatorii de film experimental ar face bine să se prezinte sâmbătă, de la ora 18, la Cinema Elvira Popescu, la Avantgarde Shorts. De la ora 20, urmează cea mai așteptată secțiune a ediției, Kung Fu Next, care reunește filme care parodiază cinemaul asiatic de gen, dar care sunt, de multe ori, mult mai mult decât niște simple „filme cu bătaie”. Și nu există mod mai bun de a vă încheia seara decât la Monsters Night, un maraton de filme-șoc de la ora 21, la Garajul Ciclop, urmat de o petrecere la fel de monstru.

- Oricât de mult petreceți, aveți grijă să vă mai păstrați niște energie și pentru duminică, pentru că, de la 12:30, are loc un masterclass cu nimeni alta decât Claire Denis, una dintre cele mai importante regizoare contemporane (Dacă îi vedeți în prealabil și scurtmetrajul de la Arthouse Shorts poate o să aveți și un subiect în plus de conversație la discuția de după). De la ora 15, la Cinema Studio vor rula scurtmetrajele Festival Friends, unde puteți vedea filme de Andrei Crețulescu, Iulia Rugină sau Radu Jude, dar nu în ultimul rând Duminică dimineață, al lui Bogdan Th. Olteanu, coprodus de yours truly, SUB25. Gala de închidere are loc de la ora 19, la Cinema Studio, proiecția filmelor premiate urmând să înceapă de la 20:30.

Pentru mai multe detalii și surprize, folosiți cu încredere site-ul NexT Film Festival.
Pin It email