Chestionar cinema: Radu Jude

Radu Jude | 16 Feb 2015

Radu Jude a debutat în 2007 cu scurtmetrajul „Lampa cu căciulă”, premiat la Sundance. Ultimul lui lungmetraj, „Aferim!”, este un film istoric cu veleități de western care i-a adus Ursul de argint pentru regie la ediția ce tocmai s-a încheiat a Berlinalei.

Filmul preferat

Mă preocupă în primul rând gândirea cineaștilor, indiferent dacă filmele sunt reușite sau nu. Prefer un film mai slab făcut de un regizor care mă interesează pentru cum vede lucrurile decât unul reușit făcut de un ins a cărui gândire mă lasă rece. În sensul ăsta, îi apreciez pe Ozu, Chaplin, Lanzmann, Pialat, Hou Hsiao-Hsien, Bresson, Mekas, Bergman, Cassavetes, Renoir, Rohmer, Godard... Mai sunt câteva zeci...

Cel mai bun film românesc

În logica de mai sus: Iliu, Ciulei, Tatos, Pintilie, Daneliuc, Puiu, Ujică, Porumboiu, Laurențiu Calciu. Dar dacă trebuie să menționez un singur titlu, atunci el ar fi De ce trag clopotele, Mitică? de Lucian Pintilie. Pentru viziune, pentru inteligență, pentru curaj și pentru că delirul ăsta pe care îl pune în scenă întregul film mi se pare de neatins ca virtuozitate regizorală.

Cel mai bun film din ultimul an

Am văzut destul de puține filme. Să zicem La Sapienza de Eugene Green, Winter Sleep de Nuri Bilge Ceylan și Out-takes from the Life of a Happy Man de Jonas Mekas. Dintre toate, filmul lui Mekas reușește să fie poezie adevărată în fiecare secundă, chestie pe care o admir nespus. De fapt, asta mă interesează cel mai mult, când filmul se transformă în poezie.

Cel mai bun scurtmetraj

Cele ale lui Louis Lumière. Wittgenstein Tractatus de Peter Forgacs. Zefiro Torna de Jonas Mekas. De l'origine du XXIe siècle de J-L Godard. 

Cel mai bun scurtmetraj românesc

Țin minte că acum foarte mulți ani mi-a plăcut Arta autoapărarii individuale de Ovidiu Bose Paștină. Scurtmetrajele lui Hanno Höfer. Gutuiul japonez de Mara Trifu. Dacia de Vlad Nancă.

Cel mai bun film cu adolescenți

A Brighter Summer Day de Edward Yang.

Cel mai bun film gay

Precum CTP, prefer lesbienele. Je, tu, il, elle de Chantal Akerman, de exemplu.

Ce actriță româncă ai vedea în rolul lui Cate Blanchett din Blue Jasmine?


Florina Cercel.

Plăcere vinovată

Nu există așa ceva. Dar cum vrei un răspuns standard, să zicem că mi-a plăcut întotdeauna să mă uit la OTV.

Ce film ai transforma într-un musical

Ferească Dumnezeu! Am făcut câteva reclame-musical, filmările au fost un coșmar, iar rezultatele dezastruoase.

La ce film ai face un remake

N-aș îndrăzni. Respect prea mult viziunea oricărui cineast, bun sau prost, nu mi-aș permite să intru cu bocancii peste ea.

Cea mai excitantă secvență dintr-un film


Filme întregi văzute demult pe canalul Babylon Blue. Nu-mi amintesc titlurile.

Regizor preferat

Yasujiro Ozu. Pentru lipsa de emfază și pentru capacitatea uimitoare de a transfigura situațiile banale în momente de grație.

O coloană sonoră preferată

Jesus Christ Superstar.

Replică dintr-un film pe care ți-ai pune-o epitaf

Nu vreau niciun epitaf. Și dacă aș vrea, mi-ar plăcea ăla scris de Bacovia: „Aici sunt eu / Un solitar, / Ce-a râs amar / Şi-a plâns mereu. / Cu-al meu aspect / Făcea să mor / Căci tuturor / Păream suspect”.

Un personaj memorabil dintr-un film

Abraham Bomba din Shoah.

Finalul preferat 

Nu cred că există film bun fără un final bun. Să zicem, finalul din Winter Light al lui Bergman, cu popa ăla care oficiază liturghia chiar dacă nu e nimeni în biserică.

La ce film ai duce o tipă la prima întâlnire, ca s-o impresionezi?

La orice film mai prost decât cele făcute de mine.
Pin It email