Ce trebuie să vezi la Festivalul Filmului European

Redacția | 02 Mai 2017

Unele dintre cele mai interesante filme europene recente vin în luna mai în 5 orașe din România. Primul dintre ele este Bucureștiul (4-11 mai).

Joia asta începe Festivalul Filmului European (a XXI-a ediție), așa că am făcut o listă cu câteva dintre filmele pe care abia așteptăm să le vedem:

Aki Kaurismäki - The Other Side of Hope

Auteur-ul finlandez Aki Kaurismäki rămâne la fel de extravagant, laconic în dialoguri și îndrăgostit de rock 'n roll ca la debutul său de acum 30+ de ani. Dacă te-a prins cu umorul său dubios devenit trademark, n-o să ai cum să-i ratezi noul film, iar dacă nu știi despre ce vorbim, you should check him out. The Other Side of Hope, filmul de gală al FFE, e despre un refugiat sirian care ajunge pe străzile din Helsinki după ce îi este refuzată cererea de azil și se împrietenește cu un vânzător ambulant excentric. Kati Outinen, actrița fetiș a regizorului, nu lipsește nici din acest film, care a câștigat Ursul de Argint pentru regie la ultima ediție a Berlinalei.

Când poți să-l vezi: Bucureşti - MNAR, Sala Auditorium (4 mai, 19.30), Iași - Casa de Cultură „Mihai Ursachi” (12 mai, 19.30), Gura Humorului - Casa de cultură (19 mai, 19.30), Tîrgu Mureş - Cinematograful ARTA (19 mai, 19.00), Timişoara - Grădina de vară - Capitol (26 mai, 22.00).

Michał Marczak - All These Sleepless Nights


Deși a câștigat un premiu la Sundance la categoria documentar și s-a plimbat la mai multe festivaluri de profil, regizorul Michał Marczak e primul care să recunoască că în All These Sleepless Nights, limita dintre ce a fost regizat și ce nu e foarte subțire. Cei doi adolescenți pe care acesta i-a filmat timp de un an jumate joacă mai tot timpul „pentru cameră”, iar multe dintre momente sunt în mod asumat mizanscenate, dar asta nu face filmul mai puțin onest în reprezentarea unei vârste la care totul nu este decât o nesfârșită petrecere.

Când poți să-l vezi: Bucureşti - Centrul Ceh (6 mai, 20.30), Tîrgu Mureş - Cinematograful ARTA (21 mai, 17.00).

Fiona Tan - Histor's Future

Tot la granița dintre ficțiune și documentar se află și History's Future, filmul-eseu cu care Fiona Tan, o artistă cunoscută mai degrabă pentru instalațiile sale, își face debutul în lungmetraj. Un bărbat care și-a pierdut memoria după ce a fost tâlhărit începe o călătorie pentru a-și găsi o nouă identitate. Cu fiecare nouă țară în care ajunge, acesta devine din ce în ce mai conștient de lipsa oricărei certitudini și de nesiguranța vremurilor pe care le trăim.

Când poți să-l vezi: București - Cinema Elvira Popescu (5 mai, 18:30).

Sergei Loznitsa - Austerlitz 

Austerlitz
, noul documentar al lui Sergei Loznitsa, face referire la romanul cu același nume scris de W.G. Sebald dedicat memoriei Holocaustului. Acesta face o incursiune în trecut, când a avut loc una dintre cele mai mari atrocități, iar în același timp încearcă să afle ce îi face pe oameni să vrea să viziteze fostele lagăre de concentrare.

Când poți să-l vezi: Bucureşti - Cinema Muzeul Țăranului (05 mai, 18.30), Iași - Casa de Cultură „Mihai Ursachi” (14 mai, 15.00).

Kent Jones - Hitchock / Truffaut

În 1962, François Truffaut merge în State, pentru a-l intervieva pe unul dintre idolii săi, Alfred Hitchcock. Rezultatul celor 8 zile în care au stat închiși într-un birou de la Hollywood vorbind despre cinema este Hitchcock / Truffaut, una dintre cele mai importante cărți de film și subiectul documentarului lui Kent Jones. Printre regizorii pe care îi vei putea auzi discutând despre opera maestrului american sunt Martin Scorsese, Wes Anderson, Olivier Assayas, David Fincher sau Richard Linklater.

Când poți să-l vezi:
București - Institutul Cervantes (5 mai, ora 19:00).

Trei documentare ARTE

FFE va prezenta și 3 documentare despre artă, distribuite de ARTE: The Adventures of Modern Art: episodes 5 & 6 (r: Amélie Harrault & Véronique Lagoarde-Ségot), care prezintă contextul în care au ieșit cele mai importante mișcări artistice, The Temptation Of Saint Anthony, Hieronymus Bosch (r: Carlos Franklin), care ne introduce în universul plin de demoni al celebrei picturi a lui Bosch (în afară de documentar, vei putea intra mai bine în stare cu ajutorul unui film în realitate virtuală de 6 minute) și Sergei Shchukin, Tale Of An Art Collector (r: Tania Rakhmanova), despre colecția impresionantă de artă a lui Serghei Șukin, care va avea și el, ca bonus, un film VR prin care vei putea „vizita” expoziția privată expusă la Paris până în primăvara lui 2017.

Când poți să le vezi: București - MNAR (5 și 6 mai, între 11:00 și 19:00).

***
Ediția #21 a Festivalului Filmului European va avea loc între 4 și 11 mai la București, între 12 și 14 mai la Iași, între 19 și 21 mai la Gura Humorului, tot atunci și la Târgu Mureș și între 26 și 28 mai la Timișoara. Mai multe detalii despre filme și program aici.
Pin It email