Cineclub FILM MENU: Meine Mütter - Spurensuche in Riga (r. Rosa Von Praunheim, 2007)

Călin Boto | 10 Mai 2019

Vineri, 10 mai, ora 19:00, la Pavilion 32 al Goethe-Institut. De ce trebuie văzut filmul ne spune Călin Boto.

De ce merită văzut filmul?

Meine Mütter - Spurensuche in Riga / Two Mothers este un punct de reper aparte pentru cariera lui Rosa von Praunheim, regizor german cunoscut în special pentru documentarele și filmele sale de ficțiune queer. Spun asta pentru că și documentarul de față se oprește asupra unei fațete a identității, însă de data aceasta identitatea filială. Moartea mamei adoptive a lui von Praunheim îl face să se întoarcă în Riga, de unde a aflat în anul 2000, la 58 de ani, că a fost adoptat. Investigația lui von Praunheim pornește de la aproape nimic – nu își cunoaște numele de familie real, numele mamei, numele orfelinatului, nimic. Cercetările pe care le face cu ajutorul câtorva rude, prieteni și istorici urmează să pună față în față o istorie necunoscută și neoficială, cea a părinților lui, cu una arhicunoscută, cea a ocupației naziste din Letonia. Von Praunheim nu se ferește de confruntări cu un trecut speculativ. La un moment dat se ajunge la supoziția că tatăl său ar fi făcut parte din armata nazistă, o lovitură puternică pentru regizorul și activistul care a purtat decenii întregi un pseudonim care comemorează victimele comunității LGBT+ de pe vremea Holocaustului. Pentru cei obișnuiți cu filmografia lui von Praunheim, un iconoclast al cinemaului care a îmbrățișat cu brațele deschise sensibilitatea camp, Two Mothers va reprezenta chiar un moment solemn. Pentru cei care se află la primul contact cu opera regizorului multe practici vor părea blasfemice – muzica, cadrele handycam, manipularea fotografiilor de familie astfel încât să ilustreze o amintire etc.

Ce ar trebui văzut înainte și ce după?

Dintre filmele lui von Praunheim aș recomanda să se vadă înainte Nicht der Homosexuelle ist pervers, sondern die Situation, in der er lebt (1971) și Der Einstein des Sex/ The Einstein of Sex: Life and Work of Dr. M. Hirschfeld (1999). Pentru publicul autohton poate ar fi interesant de văzut și Die Jungs vom Bahnhof Zoo / Rent Boys (2011), un documentar care urmărește lucrători sexuali din Berlin, dintre care doi sunt români. Cu filmografia lui von Praunheim ca punct de plecare, entuziaștii cinemaului queer se pot întoarce la clasicele filme germane Anders als die Andern (r. Richard Oswald, 1919) și Mädchen in Uniform (r. Leontine Sagan, 1931), sau se pot concentra pe mișcarea New Queer Cinema, din care i-aș selecta pe Derek Jarman și Bruce LaBruce.
Ce trebuie știut despre regizor?

Rosa Von Praunheim este un pseudonim feminin pe care regizorul l-a preluat în memoria victimelor LGBT+ ale Holocaustului, care erau însemnate cu un triunghi roz. Este printre cele mai sonore nume ale activismului queer german, iar preocupările pentru drepturile comunității se reflectă și în filmografia sa, în special în filmele optzeciste și nouăzeciste realizate în timpul crizei HIV. 

***

Proiecția va avea loc pe 10 mai, ora 19.00, în Pavilion 32 al Goethe-Institut (Calea Dorobanți nr. 32, București) și va fi urmată de o discuție moderată de Bogdan Balla și Călin Boto, redactori Film Menu. Intrarea este liberă.
Pin It email