Cineclub Midnight Session cu scurtmetraje de Kenneth Anger

Redacția | 22 Feb 2013

Vineri, 22 februarie, de la ora 22, la Sala de Cinema a UNATC.

3 răspunsuri de la Răzvan Dutchevici.

De ce merită văzute?

Pentru modul ghiduş în care Anger îmbină imaginile cu muzica. Pentru viziunea comico-solemnă asupra vieţii. Pentru costumele bizare şi scenografia extrem de simplistă, dar spectaculos de ingenioasă. Pentru abordarea anti-mainstream, dar foarte pop (a fost numit „Naşul MTV-ului”). Pentru modul în care integrează farmecul filmelor mute în postmodernismul anilor ’50 - ’70 din SUA. Pentru caracterul şocant şi subversiv în care filmuleţele celebrează dionisiacul din noi.

Ce film ar trebui văzut înainte şi ce film după?

Înainte: Cabinetul Doctorului Caligari (1920; r: Robert Wiene), deoarece e un film care l-a influenţat foarte mult în ceea ce priveşte maniera de alcătuire a decorurilor suprarealiste şi are ceva din atmosfera dark-fantasy a filmelor lui Anger.

După: Wild at Heart (1990; r: David Lynch), pentru că e un film nervos ce incorporează foarte bine tematica rock’n’roll-pop a lui Anger, perpetuându-i atitudinea rebelă şi tonul camp. Lynch a declarat că a fost influenţat foarte mult de Anger (melodia Blue Velvet, care dă numele filmului lui Lynch din 1986, a fost folosită prima oară într-un film de către Anger, care a inclus-o pe coloana sonoră a scurtmetrajului Scorpio Rising din 1963, film devenit cult).

Ce trebuie ştiut despre regizor?

E păgân şi gay (şi nu se sfieşte să reflecte asta în filmele sale).
Pin It email