Chestionar cinema: Anda Puşcaş

Redacția | 10 Sep 2012

Anda Pușcaș a intrat la Film (nu din prima) hotărâtă să facă ficțiuni dramatice și complicate. Dar după ce a absolvit Imagine de Film în 2012, singurul lucru făcut de ea și văzut de peste 20 de oameni a fost un documentar mai mult amuzant decât serios.

Filmul preferat
Îmi schimb constant ratingurile pe Imdb, dar când eram mică eram mult mai hotărâtă, așa că all time favorite este L'ours al lui Jean-Jacques Annaud.

Cel mai bun film din ultimul an
Drive - pentru groove, pentru ritm, pentru noir și pentru toată secvența din lift.

Cel mai bun film românesc
Mi-a plăcut foarte mult Hârtia va fi albastră.

Cel mai bun film cu adolescenţi
The Squid and the Whale, deși am avut o adolescență fericită (sau poate tocmai de-asta). Am avut o pasiune lungă pentru Lords of Dogtown, care a început cu băieții cu părul lung și a culminat cu freeze frame-urile de pe Wish You Where Here cântată de Sparklehorse. Și Napoleon Dynomite până la capăt.

Cel mai bun film gay
300 se pune? Dacă nu, atunci e un film pe care o să-l fac la un moment dat, cu Christian Bale ca în The Machinist și Ed Norton pe la jumătatea lui Fight Club.

Cel mai bun scurtmetraj
De animație, clar Umbra. La ficțiune nu mă pot hotărî. Ich bin's, Helmut (Nicolas Steiner) mi-a rămas foarte clar în minte. Trebuie să-mi amintesc din când în când că ne jucăm doar.

Cel mai bun scurtmetraj românesc
Mihai și Cristina. N-ai cum să fii proaspăt intrat la UNATC și să nu te entuziasmezi. Revigorant și cu mult suflet.

Film supraestimat
Cred că am intrat cu prea multe așteptări la The Tree of Life.

Plăcere vinovată
Filmele cu vampiri. De la Fright Night (primul, nu cel 3D) la The Breed (nu ăla cu câinii, celălalt), la Underworld. Și da, sunt curioasă să văd ce se întâmplă în Breaking Dawn II.

Ce film ai transforma într-un musical
Problemele de logistică pe care nu mi le-am putut explica din The Sound of Music m-au făcut să-mi displacă profund acest gen cinematografic. Dar mi-ar plăcea să întâlnesc pe cineva care să răspundă cu pasiune la întrebarea asta. Până atunci, vreau să văd toate culorile cântând și dansând în Reservoir Dogs. De-aia.

Dacă The Big Leboswki ar fi fost făcut de români, pe cine ai vedea în rolul lui Walter?
Mi-ar plăcea să-l văd pe Titieni agitat din dragoste, cu cele mai bune intenții. Mi-ar mai plăcea să-l văd pe Răzvan Vasilescu going comando on the king's ass, în rolul terapeutului din The King's Speech, dar asta e altă poveste.

Cea mai excitantă secvență

Mind went blank. Meg Ryan și Mark Ruffalo în In The Cut. E drept că m-a excitat mai mult Dion Beebe, a fost prima dată când am văzut tilt-shift în acțiune.

Regizor preferat
Am crezut mult timp că e Michel Gondry, doar pentru Eternal Sunshine. Acum știu că nu e el.

Actor preferat
Michael Caine. Nu, Gary Oldman. Nu, Cristoph Waltz. Edward Norton.

Actriță preferată
Merryl Streep.

Actor într-un rol în care avea sub 25
Andrew Garfiled în Boy A. Sau Diego Luna și Gael Garcia Bernal împreună.

Actriță într-un rol în care avea sub 25
Mischa Barton în Lawn Dogs - ciudată cu dezinvoltură, îndrăgostită de un outcast, fără să facă din asta drama vieții ei. Multe fete au încercat și au eșuat (vezi Twilight :D).

Coloană sonoră
The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford - te face, în final, să-ți pară mai rău de asasinarea lui Robert Ford decât de cea din titlu.

Melodie dintr-un film

Lust for Life și Born Slippy din Trainspotting. Daca n-aș ști mai bine, aș lăsa tot și m-aș apuca serios de droguri. (hi, mom)

La ce film ai face un remake
Nu am luat niciodată în serios remake-urile. Așadar: Stalker, filmat la tata în hală (care e mult mai hardcore), cu o călăuză mai badass.

Personaj memorabil dintr-un film
Tunsoarea lui Javier Bardem în No Country for Old Men.

Replica preferată dintr-un film
Am un talent special la a memora replici total nememorabile.
Calmer than you are. (The Big Lebowski) - pentru că nu mi se aplică niciodată și Harvard undergraduates believe that inventing a job is better than finding a job. (The Social Network) - pentru că mi se aplică total, minus partea cu Harvard.

Finalul preferat
Pentru combinația perfectă de ironie și catharsis - We'll meet again, don't know where, don't know when, but I know we'll meet again some sunny day...(Dr. Strangelove)

***
Documentarul Andei, Stremț 89.
Pin It email