Cinepolitica Extra Time

Redacția | 23 Sep 2013

23-25 septembrie 2013, Cinema Elvira Popescu.

Între 23 și 25 septembrie la Cinema Elvira Popescu din București, ne luăm porția de filme pe teme politice. „Aperitiv” pentru ediția din primăvara lui 2014, Cinepolitica Extra Time înseamnă cinci filme, o lansare de carte și o dezbatere despre manipularea în mass-media.

Cinepolitica Extra Time începe luni, 23 septembrie, de la 20.00, cu premiera The Central Park Five/ Cei cinci din Central Park, un documentar intens și provocator regizat de Ken Burns, Sarah Burns și David McMahon și prezentat la Festivalul de la Cannes, care arată cum a fost posibil ca patru tineri afro-americani și un hispanic să fie închiși pe nedrept pentru violarea unei femei în Central Park din New York, în aprilie 1989. Adevărul a ieșit la iveală abia după ce patru dintre ei și-au ispășit sentințele.

Prilej de dezbatere va fi și documentarul care precede proiecția lui The Central Park Five, de la ora 18.00: Tot ceea ce sclipește / All That Glitters, în regia lui Tomaš Kudrna. Filmul abordează o temă fierbinte pentru societatea românească, în contextul protestelor și dezbaterilor despre Roșia Montană: soarta unor săteni din Kîrgistan, care se confruntă cu tonele de cianuri ale unei mini de aur exploatate de o firmă canadiană. În 1998, două tone de cianuri de la mina Kamtor s-au scurs într-un râu, otrăvind ape, pământuri, animale și pe miii de locuitori ai zonei.

În închidere, pe 25 septembrie, de la ora 20.00, spectatorii vor putea urmări în avanpremieră Conspirația/ Closed Circuit, un thriller incitant regizat de John Crowley.

Program Cinepolitica Extra Time

Luni, 23 septembrie
18:00 - Tot ceea ce sclipește / All That Glitters / Mlčeti zlato (documentar, Cehia, 2010) Regia: Tomaš Kudrna
20:00 - Cei cinci din Central Park / The Central Park Five (documentar, SUA, 2012) Regia: Ken Burns, Sarah Burns, David McMahon
Proiecţii urmate de dezbaterea cu tema „Manipularea în mass-media”, moderată de analistul Bogdan Ficeac.

Marţi, 24 septembrie
17:30 - Lansare de carte: Infernul vândut ca Paradis, de Sorin Ilieşiu; participă autorul şi criticul Titus Vîjeu
18:00 - Examenul / The Exam / A vizsga (ficţiune, Ungaria, 2011) – Regia: Péter Bergendy
20:00 - Spune-mi cu cine te însoţeşti / The Company You Keep (ficţiune, SUA, 2012) – Regia: Robert Redford

Miercuri, 25 septembrie
20:00 - Conspiraţia / Closed Circuit (ficţiune, SUA-Marea Britanie, 2013) – Regia: John Crowley
Pin It email