Astra Film Festival - În infernul circumciziei feminine

Andreea Ciobanu | 20 Oct 2012

”The Cut” documentează un ritual practicat încă în Kenya și Tanzania.

O fetiţă proaspăt circumcisă, ghemuită pe o saltea murdară, muşca uşor dintr-un biscuit. I s-a spus că doar aşa hemoragia i se va opri. Zile întregi de dureri, săptămâni de recuperare. Asta e imaginea care a deschis prima proiecţie vazută în cadrul Astra Film Festival, The Cut. În Kenya şi Tanzania, circumcizia femeilor, adică mutilarea organelor genitale feminine, se practică de către populaţia Kuria. Adolescentele sunt forţate să treacă printr-un ritual dureros şi nesănătos din cauza tradiţiei pe care oamenii o consideră literă de lege.

Regizoarea - Beryl Magoko - reuşeşte să stea de vorbă cu bărbaţi ce susţin această practică, cu bătrâne care forţează fetele să se supună cutumei, cu doctori care explică fenomenul şi ce reacţii are asupra corpului, cu copii fugiţi de acasă la un centru de salvare şi cu femei de diferite vârste care suferă din cauza unei culturi de sute de ani.

Ritualul a suferit modificări odată cu trecerea timpului. Dacă în trecut femeilor li se tăia întreg organul genital fiminim ca mai apoi să fie cusut, astăzi doar o mică parte din el suferă modificări. Mică, dar esenţială pentru sănătate.

Beryl Magoko reuşeste să surprindă o suită de momente cutremurătoare. Un câmp la marginea pădurii unde oamenii cântă şi dansează. Câteva domnişoare sunt ţinute la pământ şi forţate de către mamele lor să se supună ritualului. Li se interzice să plângă. Li se promite un soţ respectuos şi o viaţă mai pură. Primesc în schimb durere, frustrare şi o viaţă plină de complexe.

Din 2011, autorităţile au dat o lege care interzice circumcizia femeilor şi pedepseşte orice om care se implică în vreun fel în acest ritual. Procedura însă se practică încă.

The Cut este un strigăt de ajutor care va rula în Kenya la un festival de film, iar regizoarea depune eforturi considerabile ca documentarul să fie rulat la televizor. Mai multe info despre film puteți găsi pe site-ul The Cut Documentary.

Transportul la Astra Film Festival a fost asigurat de
Autonom Rent-a-Car.
Pin It email