Cinepolitica Extra Time: 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului

Redacția | 15 Noi 2014

Căderea Zidului Berlinului este tema celei de-a doua ediții a evenimentului Cinepolitica Extra Time, care va avea loc între 17 și 19 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu din București.

Șase filme și două dezbateri cu istorici, sociologi și politologi vor pune în discuție moștenirea Cortinei de Fier și zidurile ridicate în Europa ultimelor decenii. Programul filmelor: 

Up to the Border - A Personal View of the Berlin Wall, 95 min. (Germania, 2012, doc.)

Luni, 17 noiembrie, de la 18.00, o reconstituire unică a împrejurărilor în care un Zid a tăiat Berlinul în două, în regia lui Claus Oppermann și Gerald Grote.

În august 1961, Guvernul Republicii Democrate Germane punea prima piatră pe fundația „celui mai urât monument din lume”, un zid din blocuri de ciment. În stare de șoc, locuitorii au început să filmeze evenimentul. Reunind peste 250 de ore de înregistrări inedite, din arhive private, filmul spune povești incredibile despre Zidul Berlinului.

Face the Wall / Gesicht zur Wand, 84 min. (Germania, 2009, doc.)

Luni 17 noiembrie, de la 21:30, un film multi-premiat care regrupează poveștile șocante a cinci cetățeni est-germani arestați după ce au încercat să fugă din țară . Stefan Weinert documentează metodele de urmărire, interogare, tortură și detenție ale STASI, poliția secretă a Germaniei de Est, aplicate pe circa 72.000 de foști prizonieri.

„Filmul lui Stefan Weinert reia povestea din punctul în care o lasă filmul premiat cu Oscar The Lives of Others. Nu are nevoie de decoruri sofisticate, doar de curajul de a-și lăsa personajele să-și spună povestea în ritmul lor”, scrie Die Zeit.

It Happened in August. Building the Berlin Wall - Anatomy of a Political Crisis, 91 min. (Germania, 2001, doc.)

Cum a fost posibil?
, este întrebarea de la care pornește documentarul lui Ullrich Kasten care va fi proiectat marți, 18 noiembrie, de la 18:00.

Într-o dimineață de august, în 1961, Berlinul a fost împărțit în două, cu arma în mână, la ordinul conducerii Secretarului General al Partidului Socialist Unit, Walter Ulbricht. Mai întâi cu sârmă ghimpată, apoi cu blocuri uriașe de ciment. Exodul cetățenilor spre Vest fusese blocat. Folosind mărturii, documente și imagini din arhive, filmul reia contextul împărțirii brutale a Europei în două și detaliază viața cotidiană a germanilor, în jurul Zidului.

„În seria documentarelor despre Zidul Berlinului, acesta merită un loc în top”, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung

Off Ways / Elektrokohle (Von wegen), 91min. (Germania, 2009, doc.)

Documentarul lui Uli M. Schüppel, poate fi văzut marți, 18 noiembrie, de la 21.30.

Pe 21 decembrie 1989, membrii formației cult a Germaniei de Vest, Einstürzende Neubauten, au trecut de Zidul Berlinului pentru primul lor concert în Est. Regizorul i-a însoțit în această călătorie stranie într-o lume atât de apropiată și, totuși, atât de diferită. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin, în 2009. Din cast fac parte Blixa Bargeld, Alexander Hacke, FM Einheit, Mark Chung, Andrew Unruh.

The Tunnel/ Der Tunnel, 157 min. (Germania, 2001)

Miercuri, 19 noiembrie, de la 20:30, în închiderea Festivalului, cu Alexandra Maria Lara într-unul dintre roluri. 

Filmul lui Roland Suso Richter pornește de la povestea adevărată a unui campion la înot care a fugit din Germania de Est. 
Timp de 28 de ani, cât Zidul Berlinului a separat orașul, zeci de tuneluri au fost săpate pe sub el, în speranța evadării în Vest. Unul dintre cele mai faimoase este subiectul filmului, în care campionul la înot Hasso Herschel (în film - Harry Melchior, jucat de Heino Ferch), care a reușit să fugă din Germania de Est deghizat și cu un pașaport fals, după câțiva ani de închisoare. Ajuns în partea de Vest, încearcă să-și aducă acolo sora (Alexandra Maria Lara), cu tot cu familia ei. În timp ce sapă tunelul sub o fabrică, alături de un prieten, STASI începe să le urmărească apropiații.

„Până la finalul care te ține cu sufletul la gură, Tunelul are tensiunea celor mai bune filme cu evadări din închisoare”, apreciază The New York Times

BONUS: 
De revăzut Good Bye, Lenin!, în regia lui Wolfgang Becker, miercuri, 19 noiembrie, de la 18.00.

***
Cinepolitica Extra Time este un eveniment „off season” al Festivalului Internațional de Film Cinepolitica. Evenimentul este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, cu sprijinul Ambasadei Germaniei la București.
Pin It email