Două cronici pe scurt, de la Cinepolitica

Marc Solomon | 04 Apr 2013

Festivalul Internaţional de Film CINEPOLITICA continuă până duminică (7 aprilie).

Bella Addormentata
 
Filmele lui Marco Bellocchio au fost dintotdeauna niște filme groase, super-dramatice și jucate foarte fals. Bella Addormentata (2012), are câteva rămășițe din cele enunțate mai sus, dar e un film care a reușit să întreacă așteptările cu mult. 
 
La capitolul actori stă excelent. De obicei, filmele cu o distribuție plină de actori cunoscuți ajung să fie foarte proaste. Aici nu e cazul. Toni Servillo e cel mai bun, dar și Huppert și Herlitzka sunt foarte buni. Dramatismul, din păcate, este proeminent aici, dar este plasat, cu cap, în momentele în care filmul chiar are nevoie de așa ceva. 
 
Filmul este împărțit în mai multe povești de dragoste. Povești foarte simple, dar corecte din punct de vedere scenaristic și regizoral, cea mai interesantă este cea dintre o toxicomană și un doctor, care, deși este generică, reușește să-ți capteze atenția și să te facă să-ți pese de personaje.
 
Imaginea filmului semnată de Daniele Cipri (care a fost și el în competiție anul trecut la Veneția cu filmul It Was The Son, în care joacă în rolul principal tot Toni Servillo), care deși nu arată niciun decor spectaculos, este superbă.
 
Per total, filmul este bun datorită actorilor, a regiei și a imaginii, dar subiectul eutansierii este tratat oarecum superficial și stilul lui Bellocchio, care nu este la fel de deranjant ca în filmele sale anterioare, zgârie puțin.
 
The Gatekeepers
 
Este un film documentar israelian, în care sunt intervievați 6 dintre șefii organizației Shin-Bet, un fel de CIA israelian. 
 
Documentarul este realizat foarte americănesc, și din punct de vedere de regie, nu aduce nimic nou în teritoriul documentarului, dar poate fi privit și ca un thriller. 
 
Moreh compensează ce nu-i reușește la regie, prin imaginile de arhivă, care sunt inedite, multe dintre fiind filmate de oamenii care au luat parte la diferitele evenimente prezentate de către așa-zișii „cerberi” în film.
 
Norocul realizatorului, Dror Moreh, este că cei 6 șefi au niște povești fascinante, care te țin cu sufletul la gură pe toată durata filmului.

Programul complet al CINEPOLITICA
Pin It email