Filmul de Piatra 3.5

Redacția | 27 Aug 2013

Ediția 3.5 este organizată, în întregime, de voluntari: 45 de tineri din Piatra Neamț plus, la festival, voluntari din București, Cluj, Bacău, Iași și întreaga gașcă de la Tășuleasa Social.

Filmul de Piatra are loc în acest weekend într-o ediție duplex: la Piatra Neamț, pe 30 și 31 august, și la Piatra Fântânele (județul Bistrița-Năsăud), pe 1 septembrie, în cadrul celei mai cunoscute tabere de voluntariat din România, Tășuleasa Social. Programul festivalului de la Tășuleasa Social include, pe lângă proiecții, concerte și expoziții și programe educative de voluntariat.

„Ediția aceasta a festivalului e construită invers decât una normală: pornește de la voluntari. Ei și-au dorit festivalul și noi i-am ajutat să-l organizeze. 45 de tineri din Piatra Neamț s-au întâlnit toată vara și au pus la cale tot ce se întâmplă weekend-ul acesta: de la concerte și momente de lectură la expoziții de pictură și fotografie, standuri cu limonadă, prăjituri și bijuterii făcute de ei, workshop-uri și jocuri. E pentru prima dată când un astfel de eveniment este organizat de voluntari, și sper că vom fi un exemplu de inițiativă independentă și de implicare a comunității", Andrei Dăscălescu, regizor și inițiatorul proiectului.

La Piatra Neamț, festivalul se desfășoară vineri și sâmbătă în curtea Muzeului memorial Calistrat Hogaș din Piatra Neamț, iar duminică, la 200 de km depărtare, în campusul de voluntariat Tășuleasa Social din județul Bistrița-Năsăud. Pe lângă trupe și artiști locali, la festival vor concerta Ada Milea și We Singing Colors, iar din programul de proiecții fac parte succese autohtone care n-au ajuns în singurul cinematograf, aflat în paragină, din oraș: Sunt o babă comunistă, Domestic, Poziția copilului, O umbră de nor, Vaca finlandeză.

Filmul de Piatra a debutat în 2009, fiind organizat de o echipă foarte tânără și ajungând imediat cel mai iubit și mai așteptat eveniment cultural din nord-estul țării. Ediția din acest weekend poartă numele „3.5” deoarece este o ediție „mică”, fără competiție, juriu și premii, organizată aproape fără buget. 

Printre personalitățile care s-au alăturat festivalului Filmul de Piatra se numără Principele Nicolae al României - voluntar regal, regizorul de teatru Alexandru Dabija, Ada Milea, Ion Barbu și pictorul pietrean Laurențiu Dimișcă.

[Ilustrația afișului este realizată de Laurențiu Dimișcă]
Pin It email