Focus Queer Cinema: "Midnight Cowboy" (SUA,1969)

Redacția | 19 Mar 2014

Pe 19 martie, de la 19:00, în sala de cinema UNATC. Răspunsuri de Mihai Kolcsár.

De ce merită filmul văzut?

Câștigător a trei premii Oscar (Cel Mai Bun Film, Cel Mai Bun Regizor, Cel Mai Bun Scenariu Adaptat) acest clasic din 1969 a creat controverse din cauză că a fost primul – şi ultimul – film cu rating X (interzis minorilor) care a luat marele premiu. Acest rating l-a primit din cauza prezentării fără ascunzişuri a lumii deloc glamouroase a societăţii de jos new
yorkeze.

În regia lui John Schlesinger, filmul îi prezintă pe Jon Voight şi pe Dustin Hoffman în unele din primele roluri din carierele lor, dar în acelaşi timp unele din cele mai iconice: un cowboy gigolo şi peştele său lipsit de noroc.

Ce ar trebui văzut înainte şi ce după?

Înainte: Darling (John Schlesinger, 1965)

După: Sunday Bloody Sunday (John Schlesinger, 1971), Nighthawks (Ron Peck, 1978)

Ce e de ştiut despre regizor?

Englezul John Schlesinger şi-a început cariera în anii ’50 ca actor, dar, după scurt timp, a devenit interesat de regie de film, lucrând iniţial la documentare. Filmul său documentar, Terminus, a câştigat în 1961 Leul de Aur la Veneţia, iar un an mai târziu, primul său film de ficţiune, A Kind of Loving, a fost premiat cu Ursul de Aur la Berlin.

Filmele sale se concentrează adesea pe loseri şi singuratici care trăiesc în afara societăţii acceptate. Filmul Darling tratează o Londra cu moralităţi dezlănţuite, tematică care va fi reluată şi la New York cu Midnight Cowboy.

Fiind el însuşi homosexual, filmele sale tratează şi acest subiect uneori, în Sunday Bloody Sunday fiind una din primele reprezentări pe ecran a unui bisexual mulţumit de sine şi de viaţa sa.
Pin It email