Chestionar cinema: Adi Bulboacă

Adi Bulboacă | 16 Aug 2013

Adi Bulboacă a început să fotografieze la 16 ani. A absolvit secția Imagine-Film și Televiziune a UNATC și acum se ocupă în principal cu fotografia de teatru.

Filmul preferat

Am început să mă uit la filme abia pe la 17 ani. Atunci am văzut Cidade de Deus și In the Mood for Love, unul după altul, și m-am hotărât că o să dau la imagine de film, ca să fac și eu filme frumoase și colorate. Rămân filmele mele preferate.

Cel mai bun film românesc

Cel mai bun ever ever mi se pare Reconstituirea, pentru mai multe motive. Emil Botta și lichiorul de mandarine, de exemplu.Cel mai bun lately ar fi Aurora pentru certitudinea cu care își duce Cristi Puiu discursul până la capăt.

Cel mai bun film din ultimul an

Holy Motors, regizat de Leos Carax. Că e o demență.

Cel mai bun film cu adolescenți

Pentru atmosfera apăsătoare și gri închis cu tente albăstrui, Paranoid Park (Gus Van Sant)

Cel mai bun film gay

Hedwig and the Angry Inch, dar cel mai mult pentru coloana sonoră.

Cel mai bun scurtmetraj

Clar Je t'aime John Wayne (2001), regizat de Toby MacDonald. E un tribut adus nouvelle vague-ului franțuzesc, făcut de un britanic. În Londra, un actor, Kris Marshall, britanic și el, îi face un super portret lui Belmondo, parodiat și adorabil. Bonus, nelipsitul clișeu de frantuzoaică cu ochii mari și tunsă scurt.

Cel mai bun scurt-metraj românesc

Mie mi-a plăcut foarte mult Valuri, regizat de Adrian Sitaru. Se întâmplă pe o plajă aglomerată de pe litoralul românesc. E caniculă și e sufocant. Sunt multe familii tipic românești, comasate acolo. Titieni e ceva fantastic acolo, cum fantastic e și în Colivia, tot a lui Sitaru.

Film supraestimat

Cele mai multe sunt supraestimate. Mai mergeti și la teatru; acolo e mai pe bune.

Ce film ai transforma într-un musical

American History X. Aici, Freddie Mercury ar fi Derek Vinyard, adică ce face Edward Norton în original. Și cum se plimbă el pe stradă, avem în spatele lui mulți băieți în maieu, transpirați, evident. Și Freddie e rău și are o bâtă de baseball în mână și ridică octave spre cer, iar băieții din spate fac jeté, rond de jambe, tour en l'air, cabriole, coupe jeté, jeté, jeté, jeté, jeté. În sincron perfect.

Dacă Paris, Texas ar fi fost făcut de români, pe cine ai vedea în rolul principal feminin?

Nu ar ieși la fel, dar mi-ar plăcea să văd o Maria Dinulescu blondă si diafană.

Cea mai excitantă secvență

Nu știu, ceva din Paris, Texas cu Maria Dinulescu.

Regizor preferat

Wim Wenders. Ritmul din filmele lui este foarte pe sufletul meu; la fel și peisajele deșertuite.

Actor preferat

Denis Lavant în tot ce face cu Leos Carax

Coloana sonoră

Cidade de Deus
. Istoria funk-ului și a groove-ului. În portugheză.

Melodie dintr-un film

Tema principală din Pina. E obsesivă. (Jun Miyake)

La ce film ai face un remake

Star Wars. Inevitabil, Medeea Marinescu ar fi prințesa Leia și ar face cel mai frumos cuplu cu Marius Manole ca Luke Skywalker. Vasluianu - Chewbacca. Ștefănescu - R2-D2. Vlad Zamfirescu - Darth Vader, pentru că ar putea.

Un cadru dintr-un film la care ai plâns de frumos ce era

2046 (Wong Kar-Wai), l-am văzut de vreo şapte ori și nici acum nu știu despre ce e vorba. Mă uit doar la imagini și adorm liniștit.

Noul site al lui Adi Bulboacă.

***
Acest chestionar a fost publicat în al doilea număr al gazetei Colaj, realizată de echipa revistei SUB25 la Ideo Ideis, Festivalul de Teatru Tânăr de la Alexandria. 
Pin It email