Pif şi epoca de aur

Redacția | 15 Iun 2012

”Pif e partea simpatică a comunismului” - a zis Michel Houellebecq când a venit la Bookfest, acum două săptămâni.

Revistele Pif Gadget au făcut istorie pe la noi înainte de 90. Se dădeau pe sub mână, copiii și le schimbau de la unul la altul în curtea blocului, cine punea mâna pe o revistă nouă care avea și gadgetul (un fel de surpriza din Kinder dar mult mai tare) era boier, pentru că Pif se citea mai ales la a patra sau a cincea mână. Plus că de multe ori benzile desenate țineau loc și de primele lecții (chiar și involuntare) de limba franceză.

Pif o să aibă pentru prima oară expoziția lui, și asta o să se întâmple chiar la București. « Pif în România, un erou al epocii de aur » reunește o echipă de curatori din ambele țări: Jean-Pierre Dirick, autor de benzi desenate și ilustrator pentru Pif, Ștefan Constantinescu, artist român, Xandra Popescu și studio BASAR.

Pe lângă toate personajele de prin revistă (Rahan, Corto Maltez, Couik, Dicentim micul Franc și alți câțiva) care vor bântui expoziția, artiști români contemporani ca Daniela Bălăneanu, Răzvan Botiș, Larisa Crunțeanu, Ion Grigorescu, Victor Man, Ciprian Mureșan, Dan Perjovschi, Mihai Stănescu, Gabriela Vanga, participă cu lucrări inspirate din benzile desenate. La asta se adaugă mărturiile împătimiților Pif din România, filmate de Veioza Arte.

Expoziția se desfășoară la Sala Dalles între 20 iunie și 22 iulie, iar intrarea este liberă.

Notă: lucrarea lui Dan Perjovschi se va găsi la Institutul Francez din Dacia 77.

Echipa :
Curatori : Jean-Pierre Dirick și Stefan Constantinescu
Curatori asociați : Xandra Popescu, Alex Axinte și Cristi Borcan (Studio Basar)
Producător : Institutul Francez din România
Parteneri : Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), l’Humanité
Loc : Sala Dalles, bd. Magheru nr.18, București
Pin It email