Premieră: „TATĂL MEU, PREOTUL”

Redacția | 08 Feb 2018

Dragostea gay în vremea Coaliției pentru Familie - subiectul noului spectacol de la Apollo 111.

Teatrul Apollo111 anunță prima producție a anului 2018, cel de-al doilea spectacol din stagiunea Satelit – TATĂL MEU, PREOTUL – în regia Elenei Morar. Premiera are loc pe 25 februarie.

Bazat pe un text al lui Gabriel Sandu, spectacolul spune povestea unui tânăr gay care provine dintr-o familie de preoți. Pe fondul unei adânci crize de credință, dar și în contextul în care Coaliția pentru Familie strânge semnături pentru modificarea Constituției, astfel încât căsătoria să fie definită ca uniunea între un bărbat și o femeie, tânărul își confruntă familia. Când imaginea despre credință și responsabilitate scindează legăturile familiale și tot ceea ce îi unea până nu demult ajunge să îi separe ireversibil, putem vorbi despre o criză a „familiei tradiționale românești”, mult prea sigură de valorile preluate de-a gata și prea temătoare în a se reevalua. Centrat în jurul maturizării forțate a personajului principal, TATĂL MEU, PREOTUL dezvoltă teatral, pe fundalul social al extremismului religios, contrastele și nuanțele din viața unor antieroi.
 
Elena Morar despre TATĂL MEU, PREOTUL:

„Spectacolul vorbește despre greutatea de a înfrunta o situație de criză la toate nivelurile – individual (identitate sexuală), familial (responsabilitate morală) și colectiv (poziționare civică). Gândit ca o reconstituire a exploziei secretelor dintr-o familie religioasă, spectacolul virează de la tragicomic la dramatic, în România profundă de aici și acum, cea în afara bulei. Prezența unui martor inocent aduce la suprafață tot ce se ascunde sub aparența normalității și pune sub semnul întrebării cele trei concepte creștine: credința, speranța și dragostea. Cât de departe mergem pentru a-i proteja pe cei pe care îi iubim? E răzbunarea o eliberare? De ce și cum separăm ceea ce e public de ceea ce e privat? Unde se termină legăturile de sânge și unde încep prejudecățile?
 
Statutul de victimă poate fi aplicat oricăruia dintre personaje, iar complicitatea tăcerii perpetuează acest statut, de aceea a aborda pe scenă aceste teme, într-un mod dinamic, incisiv și insightful, este pentru noi felul în care înțelegem să ne purtăm crucea de a ne afla acum în România.” 
___________
 
Premiera spectacolului TATĂL MEU, PREOTUL va avea loc duminică, 25 februarie, de la ora 20:00. 
Biletele se pot cumpăra online

Din distribuție fac parte Andrei Sabău, Valeriu Andriuță, Mihaela Teleoacă, Vlad Nemeș și Bogdan Nechifor, scenografia e semnată de Alexandra Panaite, iar proiecțiile video de Ana Cârlan.
__________
 
Elena Morar a regizat spectacolele: BULL de Mike Bartlett (2017, ARCUB cu sprijinul POINT), Artificii de Irina Dobriță (2016, Teatrul de Comedie Sala Nouă, un proiect Comedia ține la TINEri), Dragoste, în patru tablouri de Lukas Bärfuss (2014-15, un proiect 9G la TNB București Sala Mică), Orfani de Dennis Kelly (2013, coproducție ProDrama și Teatrul ACT București), 7 zile din viața lui Simon Labrosse (dacă viața lui interesează pe cineva) de Carole Frechette (2013, o coproducție ARENA și Green Hours București), Orașul nostru de Thornton Wilder (2011, Teatrul Național Tîrgu-Mureș), Zvăpăiata după A.P. Cehov (2010, Teatrul Metropolis în colaborare cu UNATC, preluat de Teatrul de Comedie, București), Însetați de Wajdi Mouawad (2008, UNATC, spectacol prezentat în secțiunea Debut din cadrul FNT
2008), Crave după Sarah Kane (2008, UNATC). 
 
Alexandra Panaite este licențiată în Arta Scenografică la UNATC București și a semnat decorul și costumele pentru spectacole la Teatrul Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București și Teatrul Național „„Marin Sorescu” din Craiova, dar și pentru zeci de scurtmetraje (dintre care Duminică dimineață și Lampioane chinezești) și spoturi publicitare.
 
Gabriel Sandu este scenarist, actor și jurnalist. A scris Tatăl meu, preotul în cadrul unei rezidențe pe care a câștigat-o în 2016 la Reactor de Creație și Experiment, Cluj Napoca. În 2017 a câștigat două burse, una oferită în Statele Unite ale Americii de Digicomnet și una în România, oferită de Fundația Friends For Friends pentru documentarea unui material jurnalistic. În prezent face parte dintre cei 10 autori români aleși să facă parte din programul internațional Fabulamundi, care reunește dramaturgi și producători din toată Europa.
 
***
SATELIT este o competiție inițiată de Teatrul Apollo111 și SUB25, care a căutat și premiat proiecte ale regizorilor sub 35 de ani, bazate pe texte ale unor autori români contemporani. Pulverizare (r. Andrei Măjeri) și Tatăl meu, preotul (r. Elena Morar) sunt cele două spectacole montate în cadrul proiectului SATELIT. 
Pin It email