Salvaţi Marele Ecran!

Redacția | 14 Apr 2014

A început campania „Salvaţi Marele Ecran!” a Asociaţiei Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), susţinută de Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

În programul campaniei: un site interactiv, www.salvatimareleecran.ro, care cartografiază cinematografele de stat, un documentar dedicat - Cinema, mon amour - , campanii de crowdfunding, o caravană prin țară, un program special de filme la TIFF, alături de seminarii și dezbateri cu specialiști din Europa Centrală și de Est. 

În prezent, suntem țara europeană cu cele mai puține ecrane raportat la numărul de locuitori. În 1990 erau aproape 450 de cinematografe, astăzi au supraviețuit mai puțin de 30. 78% din orașele României nu au nici un cinematograf funcțional. Filmele românești și europene nu ajung la spectatori din cauza lipsei acute a sălilor de cinema, ca alternativă la multiplexurile axate pe programarea producțiilor comerciale.

„Sălile de cinema s-au transformat pe rând, în ultimii 20 de ani, în săli de bingo, case de schimb valutar, lăcaşuri de cult, discoteci, supermarket, fast food, magazine de mobilă, restaurante de nunţi. Bâlbâielile au fost majore, sălile s-au plimbat între RomâniaFilm şi între primării. În momentul de faţă, problema sălilor de cinema e ca un fel de minge care se plimbă de la o guvernare la alta, dar nimeni nu-şi asumă decizii tranșante”, spune Tudor Giurgiu, preşedintele APFR şi iniţiatorul campaniei.

Campania Salvaţi Marele Ecran! își propune ca în primă fază, în următorii doi ani, să existe o reţea de cel puţin cinci sau şase săli de cinematograf modernizate. O primă campanie publică de strângere de fonduri pe www.we-are-here.ro va fi demarată în curând pentru unul dintre cinematografele care au nevoie de modernizare și echipament nou pentru a reintra în circuit.

TIFF 2014 va găzdui, în perioada 31 mai – 1 iunie, un workshop privind accesarea unor fonduri pentru reabilitarea cinematografelor, precum şi prezentarea unor proiecte de succes prin care au fost renovate și re-tehnologizate cinematografe din Polonia și Croația. Totodată, o secțiune specială la TIFF va reuni filme care vorbesc despre dragostea pentru marele ecran. Printre acestea, Cinema at the End (r. Meritxell Soler, Julián Vázquez), un road movie în care o tânără călătorește din orașul natal până la capătul lumii, în Argentina, pentru a descoperi cum și de ce dispar cinematografele, și The Last Remaining Seats (r. Mario Piperides, Grecia - Cipru,), un documentar despre eforturile a doi oameni de a redeschide sala de cinema din satul lor.

În sprijinul campaniei vine şi documentarul realizat de Alexandru Belc (8 martie), Cinema, mon amour, care analizează motivele din spatele degradării sălilor de cinema și urmărește traseul oamenilor care au lucrat în acestea, oferind o imagine actuală a cinematografelor funcționale sau abandonate, la nivelul întregii țări. Filmul va avea premiera la TIFF 2014, iar ulterior va fi organizată o caravană ce va ajunge în mai multe orașe din țară.

***
Festivalul Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie 2014) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociaţia pentru Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.
Pin It email