Spectacole alese pe sprânceană de la Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie

Redacția | 13 Noi 2014

O selecție de spectacole pentru adulți din vastul program al festivalului:

Sâmbătă 15 noiembrie - UNDE NU-I CAP VAI DE PICIOARE, Ada Lupu // ora 12.00, Ţăndărică (AnimArt Studio) 

DESPRE: Ada Lupu a luat premiu anul ăsta la gala HOP. Spune că îi place teatrul de animație pentru că o ajută să inoveze, iar ceea ce face ea pune probleme oarecum teatrului clasic „de animaţie” de la noi. Un spectacol matinal, dar doar pentru adulţi (pentru cei și mai matinali, mai este o reprezentație la 10). 

SYNOPSIS: Ada Lupu îşi caută personajul chiar pe scenă, actriţa descoperind, odată cu publicul, forme diverse de expresie ale teatrului de animaţie, mânuindu-se pe sine. Transformările se desfăşoară gradat, începând cu metamorfozarea elementelor de costum (prin tehnici cunoscute ale teatrului de obiecte) şi continuând cu animarea propriului corp, de la însufleţirea unei palme până la cea a picioarelor (prin tehnici teatro dell piedi, folosite cu precădere de artişti italieni precum Laura Kiebel sau Veronika Gonzales).

Luni 17 noiembrie - O CORABIE PE VALURI: ODISEEA, compania Philippe Genty // ora 18.00, Teatrul Nottara

DESPRE: Partitura lui Homer este descusută şi reasamblată cu umor de compania lui Philippe Genty, un tătic al teatrului vizual avangardist, concentrat pe mişcare şi corporalitate. Bonus: foloseşte materiale reciclate pentru păpuşi şi decor - ecologiștii din noi zâmbesc larg. 

„Odiseea lui Homer, un text mereu nou, străvechi și contemporan în același timp, o bogăție de imagini și de povești. O poveste care ne invită la interpretare, la evadare. La evadarea din imaginea pe care o avem despre această operă de referință. Teatrul de obiecte face posibil acest lucru”. Philippe Genty

Miercuri 19 noiembrie - ALLEGRO MA NON TROPPO, Zero en Conducta, Barcelona // ora 18.00, Ţăndărică (Sala Lahovari)

DESPRE: „Dacă iubirea este oarbă, atunci de ce ne mai privește lumea?!” - deci amor, pantomimă, teatru gest, dans (tango), păpuşi pe corp, recuzită şi lumini mişto, niţică senzualitate.

TRAILER

Joi 20 noiembrie - TABULA ROSA, compania Hop Signor, Grecia // ora 19, Țăndărică (AnimArt Studio)

DESPRE: O marionetă din hârtie pe sfori reprezintă un scriitor care se face mic în fața mașinii de scris, cu atât mai mic cu cât scrie.

TEASER

Vineri 21 noiembrie - KAJTUS, VRĂJITORUL, de Konrad Dworakowski, Teatrul Luceafărul (Iași) // ora 19.00, Teatrul Nottara

DESPRE: Un fel de Harry Potter suitable şi pt copii de la 6+, vorbeşte despre putere vs. responsabilitate, iar imaginea și scenografia sunt ce n-a mai văzut teatrul românesc de animaţie până acum. Scris în 1933, romanul lui Janusz Korczak, Kajtus, vrăjitorul, este unul dintre cele mai populare în Polonia. Povestea vorbeşte despre Kajtus, un băiat de vârstă şcolară care vrea să devină vrăjitor şi descoperă cu surprindere că poate rosti formule magice şi schimba realitatea. După o serie de încurcături, puterile magice ale lui Kajtus declanşează un mic haos în Varşovia, iar puştiul decide să ducă o viaţă dublă: va face o călătorie în jurul lumii, iar în locul său va lăsa o dublură care va face tot ceea ce ar fi făcut el.  

TRAILER 

Duminică 23 noiembrie - FABULOASA CĂLĂTORIE A DOMNULUI NOSTOC, Teatrul Clasic Ioan Slavici, Arad // ora 10.00 şi 12.00 - Țăndărică (AnimArt Studio)

DESPRE: Un spectacol care amintește de decorurile nebune din La science des rêves, o poveste poetic-urbană despre eroul Nostoc ajuns pe planeta poluată a domnului Business şi încercările sale de a trăi sănătos şi uman într-un mediu populat de roboţi şi deşeuri. Spectacolul este realizat din obiecte reciclate de Trupa de Marionete Arad şi a fost prezentat la Festivalul de la Avignon. 

Programul complet
Pin It email