(still) Making Waves, 2013

Redacția | 26 Noi 2013

Film as propaganda tool. Filmmaking as metabolic process: între 29 noiembrie și 3 decembrie la Film Society of Lincoln Center și între 5 și 10 decembrie la Jacob Burns Film Center.

Tema ediției de anul acesta: Propaganda

„Ideea ne-a venit din mai multe direcții: o dată pentru că filmul lui Nae Caranfil, Closer to the Moon, conține geneza unuia dintre cele mai stranii filme de propagandă realizate în România comunistă, Reconstituirea lui Virgil Calotescu (din 1960); apoi, din dorința de a proiecta, pentru prima oară în America, faimoasa trilogie a Ardelenilor (care, dincolo de divertismentul implicit, conține un fin strat propagandistic — să nu uităm în ce context au fost făcute, ca replică la ce gen de filme, și ce spun ele, de fapt și de drept); și, nu în ultimul rând, pentru că filmul, în general, e una dintre cele mai eficiente unelte de propagandă (la urma urmei, filmul hollywoodian nu este cel mai redutabil vehicul de propagandă americană?)”, Mihai Chirilov, director artistic al Making Waves (Agerpres)

Festivalul Making Waves, care în ultimii ani a fost finanțat exclusiv prin contribuții private, debutează joi la New York. Cel mai nou film al lui Nae Caranfil — descris de către Chirilov drept „un Argo românesc” va fi proiectat în deschidere. Printre invitații de anul acesta se numără actrița Luminița Gheorghiu, programată să apară și în emisiunea lui Charlie Rose.

Programul mai cuprinde o retrospectivă Corneliu Porumboiu (unul dintre cei 20 Directors to Watch conform The New York Times), câteva dintre cele mai recente filme românești: Poziția Copilului, Domestic, The București Experiment, Love Building și, în premieră în SUA, trilogia Ardelenilor (regie semnată Dan Pița și Mircea Veroiu). Ediția este dedicată mișcării Salvați Roșia Montană.

Între 29 noiembrie și 3 decembrie, Making Waves se desfășoară la Film Society of Lincoln Center, iar între 5 și 10 decembrie, Jacob Burns Film Center va deveni pentru prima oară gazda festivalului. Pentru cei care nu știu, Jacob Burns Film Center este un institut de film patronat de Steven Spielberg, situat la 45 de minute de New York, în localitatea Pleasantville. Pe lângă o foarte inspirată programare anuală, care privilegiază filmele non-americane, Jacon Burns asigură, prin propriul laborator, excelente facilități de postproducție: aici și-au finalizat Jonathan Demme sau Apichatpong Weerasethakul ultimele filme.

Making Waves a strâns anul acesta peste 26.000 de dolari pe Kickstarter, care i-au permis să continue a doua ediție total independentă. Campania de strângere de fonduri a fost lansată la TIFF și s-a întins pe două luni și a strâns chiar mai mult decât în 2012.
Pin It email