Ultimul film al lui Roy Andersson şi cele mai noi dubioşenii cinematografice, la BIEFF 2014

Redacția | 03 Dec 2014

A 5-a ediție a BIEFF, Festivalul Internațional de Film Experimental, are loc între 10 și 14 decembrie.

BIEFF, al cărui președinte onorific este Peter Greenaway, aduce în fiecare an cele mai importante scurtmetraje din zona cinema-ului de avangardă, pescuite de pe la cele mai tari festivaluri de gen din Europa, cu care are parteneriate încă de la prima ediție. Din surprizele de anul ăsta:

☛ Festivalul debutează cu câștigătorul Leului de Aur la Veneția, A Pigeon Sitting on a Brench Reflecting on Existence, al lui Roy Andersson, regizor deloc străin absurdului și frumuseților cinematografice, care-și încheie astfel trilogia despre ce înseamnă să fii om (din care mai fac parte minunatele Songs from the second floor și You, the living). Considerat de Robbie Collins de la The Telegraph un soi de Monthy Python meets Beckett, acesta scrie că „trebuie doar să te uiți, apoi să apuci o plasă și să încerci să-ţi convingi sufletul să coboare înapoi din tavan.” De neratat, deci.

✄ Ediția #5 reorganizează competiția internaționațională în 5 programe tematice extrem de variate: Alternative History (în care termeni precum adevărat/fals, real/ficțional devin extrem de relativi, mai ales când vorbim de istoria personală sau colectivă), Family Ties (se investighează tot ce înseamnă legături de familie și conflicte între generații), Recycled Cinema (filme deja existente sunt ciopârțite, reasamblate și reinterpretate într-o nouă formă, ce ne zgândără ideile preconcepute despre originalitate), In Search of a Soul (unde explorarea sinelui se face prin intermediul celor mai felurite mijloace cinematografice) și Urban Ghosts (care vorbește despre tensiunile lăuntrice ale omului contemporan). De asemenea, programul special Oberhausen de anul ăsta, cu care BIEFF colaborează încă de la început - The Female Gaze: Cinematic Confessions by Women Filmmakers - este dedicat femeilor regizor, care au fost principalele câștigătoare ale ultimei ediții a celebrului festival german.

❂ Familia Jodorowski va fi bine reprezentată și ea la BIEFF. Avem La danza de la realidad, revenirea după 25 de ani a cultissimului suprarealist Alejandro Jodorowski, în care fiul său Brontis joacă rolul principal iar celălat fiu, Adan, este autorul muzicii. Filmul de debut al acestuia din urmă, The Voice Thieves, care o are în distribuție pe Asia Argento, va fi proiectat în premieră românească.

☮ Pentru a 3-a oară consecutiv, BIEFF organizează împreună cu NISI MASA – European Network of Young Cinema un workshop internațional de film experimental, axat anul acesta pe relația dintre film, muzică și mapping. Filmele participanților vor avea parte de o proiecție specială în cadrul festivalului.

P.S.: A nu se rata nici retrospectiva Andy Warhol de la Galateca (Sleep, Empire, Kiss). 

Juriul de anul acesta este format din Anne Delseth, membru al comitetului de selecție Quinzaine des Réalisateurs, Theus Zwakhals, selecționer al scurtmetrajelor de la Rotterdam IFF, Jonathan Pouthier, responsabil cu programele de cinema de la Centrul Pompidou, Marion Poeth, director de program al Cinedans Dance on Screen Amsterdam și Ileana Bîrsan, critic de film și specialist în educație cinematografică.

Programul complet al festivalului îl găsiți aici.
Pin It email