V-aţi făcut bagajele pentru TIFF?

Paul Petrache | 24 Mai 2016

Între 27 mai și 5 iunie, în Cluj-Napoca are loc a 15-a ediție a celui mai important festival de film de la noi.

Vinerea asta începe TIFF-ul, dar probabil știți asta deja, pentru că Transilvania International Film Festival, ajuns la a 15-a editie, este de ceva vreme unul dintre festivalurile de film din top ale Europei. Și ca și cum competiția și retrospectivele n-ar fi fost de ajuns pentru a vă pune în fața unor alegeri dificile, concertele și restul evenimentelor speciale amenință să vă nu mai lase timp pentru nimic. Dar nu disperați încă! Cu puțină organizare, veți putea ajunge la (aproape toate) chestiile pe care le vreți. 

Filme

Competiția: 12 filme din 16 țări, realizate de regizori debutanți sau la al doilea lungmetraj, se bat pentru Trofeul Transilvania. Așa cum am fost obișnuiți și până acum de criticul Mihai Chirilov, selecția jonglează cu genuri cinematografice diferite (de la thriller și horror până la romance și western) și se anunță entuziasmantă. Singurul film românesc din competiți este Câini, al lui Bogdan Mirică, care vine direct de la Cannes, unde a câștigat premiul FIPRESCI al secțiunii Un Certain Regard.

Secțiunea Supernova reunește unele dintre cele mai interesante filme din ultimii ani, care au făcut turul festivalelor importante. Aici o găsim pe Athina Tsangari, regizoarea grecoaică care a făcut Attenberg, cu noul ei film, Chevalier, pe coreeanul Hong Sang-soo cu Right Now, Wrong Then, câștigătorul Leopardului de Aur la Locarno 2015, pe Aleksandr Sokurov cu poemul său vizual Francofonia, care ne poartă prin istoria Muzeului Luvru, dar și pe Todd Haynes și al său nominalizat la Oscar Carol sau pe Charlie Kaufman (scenaristul de la Being John Malkovich, Eternal Sunshine of the Spotless Mind și Adaptation, printre altele) cu Anomalisa.

3x3: În cadrul acestei secțiuni veți putea (re)vedea trei dintre capodoperele regretatei Chantal Akerman: News From Home, Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce, 1080 Bruxelles (da, ăsta e tot titlul) și Je, tu, il, elle. De asemenea, vor fi proiectate Few of Us, Freedom și Peace to Us in Our Dreams ale regizorului lituanian Šarūnas Bartas, care e sexy și va fi și prezent la TIFF, dar și Innocence, Destiny și Bulanti, ale turcului Zeki Demirkubuz.

Cinema mon amour este numele secțiunii de 10 documentare care intră în măruntaiele conceperii unui film, prezentând tot atâtea viziunii asupra cinema-ului. Printre ele: The Wolfpack (r: Crystal Moselle), I don’t belong anywhere: The Cinema of Chantal Ackerman (r: Marianne Lambert), Hitchcock / Truffaut (r: Kent Jones) și Cinema, mon amour (r: Alexandru Belc). 

Vreți și niște sânge? Pentru asta există secțiunea Umbre și varianta ei pentru scurtmetraje, unde vei putea să vezi niște horror-uri cinstite, dar asta nu însemnă că sunt și mai sărace din punct de vedere estetic, dimpotrivă. Bonusul ei tematic se numește Midnight Delirium și este dedicat filmelor horror din America Latină. Iar pentru filme nu neapărat horror, dar cu un coeficient ridicat de dubioșenie/violentă/you name it, apelați cu încredere la secțiunea Fără Limită

La Zilele Filmului Românesc veți putea vedea în superpremieră Sieranevada, ultimul film al lui Cristi Puiu, proaspăt proiectat la Cannes, Două Lozuri, al doilea lungmetraj al lui Paul Negoescu sau Discordia, filmul de debut al criticului de film Ion Indolean, printre altele. Nu evitați nici scurtmetrajele.

La Passion de Jean d’Arc al lui Carl Dreyer la Biserica Sfânta Treime – proiecție acompaniată live de pianistul operei din Paris, Touve R. Ratovondrahety. Shadows of our Forgotten Ancestors al lui Serghei Paradjanov, acompaniat live de trupa balkan-folk A Hawk and a Hacksaw. Documentarul From the Sea to the Land Beyond, montat de Penny Woolcock. Mda, proiecții speciale e un understatement

Concerte

Urania Palace este un nou spațiu cultural al Clujului, care va găzdui TIFF Music Nights, în cadrul căruia vor concerta The Mono Jacks , Byron, Șuie Paparude, Omul cu Șobolani, Urma, Vița de Vie, DJ-ul polonez Baasch si Baba Dochia. La deja cunoscuta Casă TIFF vor veni Garbanos Bosistas, o trupă de neo-rock psihedelic din Lituania, Coma, artistul islandez Bardi Johansson care va remixa imagini și coloane sonore compuse de el într-un DJ-set special, trio-ul acustic-electronic Beren Giren, americanii de la A Hawk and a Hacksaw, care au în program niște muzică lăutărească și Zmei3, o trupă care reinterpretează muzica tradițională românească.

Vi se par multe? Acestea sunt doar o parte din evenimentele pe care TIFF le-a pregătit pentru ediția a 15-a. Pentru programul complet, intrați pe pagina festivalului.

***

Transilvania International Film Festival are loc între 27 mai și 5 iunie, la Cluj-Napoca.
Pin It email