Wild Card pentru un tânăr artist român la Montpellier

Redacția | 20 Iul 2014

Asociația 4Culture în parteneriat cu Centre Chorégraphique National Montpellier Languedoc Roussillon oferă cel de-al treilea Wild Card în cadrul proiectului de cooperare Life Long Burning (2013-2018).

Programul se desfășoară în perioada 15 septembrie — 3 octombrie 2014, la Centre Chorégraphique National de Montpellier Languedoc Roussillon din Franța și este adresat unui tânăr artist român.

Timp de trei săptămâni, acesta va participa la un workshop intensiv susținut de Deborah Hay și DD Dorvillier, organizat sub umbrela largă a temei Exhibiting the Research. În acest context, artistul sau studentul selectat va fi integrat într-un grup de studenți ai programului de masterat ex.e.r.ce.

Deborah Hay și DD Dorvillier, doi coregrafi americani de generații diferite, vor fi coordonatorii programului.

Centre Chorégraphique National de Montpellier Languedoc Roussillon oferă:

- costul educațional pentru o perioadă de 3 săptămâni: maxim 2500 de Euro;
- costurile zborurilor, cazării, diurnă, cât și bilete pentru spectacole sau vizite obligatorii, în valoare de maxim 2500 de Euro.

Profilul aplicantului

Aplicantul trebuie să locuiască în România, și să aibă naționalitatea unei țări din Uniunea Europeană.
Selecția participanților se va face pe baza unui CV și a unei scrisori de motivație, redactate în limba engleză sau franceză.
Aplicația este deschisă atât dansatorilor/coregrafilor profesioniști, cât și studenților, sau dansatori neprofesioniști (dar care și-au însușit noțiuni de bază).

Deadline: vineri, 1 august 2014, aplicațiile se trimit la adresele coordination@4culture.ro (cc: communication@4culture.ro), în atenția Andreei Căpitanescu, director artistic al Asociației 4 Culture. Rezultatele selecției vor fi comunicate în săptămâna 4 – 8 august 2014.

Durata programului: luni, 15 septembrie 2014 — vineri, 3 octombrie 2014 (3 săptămâni).

***
Deborah Hay s-a născut în Brooklyn, New York și s-a mutat în Manhattan în anii ’60. În 1970 a părăsit New York-ul pentru a se alătura unei comunități din nordul Vermontului. În 1976, a părăsit Vermontul și s-a mutat în Austin, Texas. Atenția ei s-a concentrat pe o serie de practici playing awake, care implicau atenția performerului pe mai multe nivele de conștiință, simultan. La sfârșitul anilor ’90, Deborah Hay s-a concentrat aproape exclusiv pe o serie de spectacole rare și enigmatice, bazate pe noua sa metodă coregrafică experimentală — printre acestea s-au numărat The Man Who Grew Common in Wisdom, Voilà, The Other Side of O, Fire, Boom Boom Boom, Music, Beauty, The Ridge, Room, pe care le-a jucat în toată lumea și pe care le-a predat unor performeri renumiți din SUA, Europa și Australia. În 2006, a coregrafiat O, O pentru 5 coregrafi și dansatori din New York, și ulterior, pentru 7 dansatori francezi cu un nivel similar de experiență. În 2009, Toronto Dance Theatre a difuzat în premieră spectacolul Up Until Now, iar în 2010 la Helsinki Festival s-a jucat premiera Lightning, un spectacol pentru 5 dansatori și coregrafi finlandezi. După doi ani de colaborare și cercetare cu Motion Bank, un proiect al Forsythe Company, un website interactiv dedicat esteticii coregrafice a lui Hay a fost lansat în iunie 2013.

DD Dorvillier este dansator, coregraf și profesor. Creează performance-uri exclusiv în și pentru New York încă din 1989, însă a început să lucreze la propriile spectacole și în alte țări din 2009. Proiectele sale au fost prezentate în New York, la Danspace Project, The Kitchen, NY Live Arts și la PS 122, cât și peste ocean la ImPulsTanz, Kaaitheater și la Rencontres
Internationales Chorégraphiques de Seine-St Denis. Cea mai recentă lucrare a sa, Danza Permanente — un cvartet de coarde al lui Beethoven transpus în mișcare pentru patru dansatori, în liniște perfectă — a avut premiera la STUK în 2012. În 2000, a pus bazele human future dance corps pentru a-și susține activitatea individuală și colaborările. De-a lungul anilor, a lucrat împreună cu Jennifer Monson, Jennifer Lacey, Zeena Parkins, Yvonne Meier și Sarah Michelson, printre alții. Printre onorurile primite se numără un Guggenheim Fellowship (2011). În 2014, Danspace Project a comisionat Diary of an Image, o platformă de patru săptămâni dedicată muncii și practicilor sale. În 2015, Extra Shapes, o nouă lucrare comisionată de către EMPAC, va explora relația cu spectatorii și diferențele de percepție și funcționare dintre mișcare, sunet și mișcare.
Pin It email