„Workshop-ul de Identităţi Alternative - Câţi eu?” @ Atelier35

Redacția | 29 Oct 2013

Motto: “I subsist as a kind of medium of myself.” - Fernando Pessoa

Identitatea fiecăruia dintre noi poate fi considerată un joc de puzzle pe care până la un anumit punct îl putem manevra după propria voință.

În perioadele 4-8 Noiembrie 2013 și 6-10 ianuarie 2014 Atelier 35 prezintă „Workshop-ul de Identități Alternative - Câți eu?”

Ideea acestui atelier pornește de la nuvela Tristan Vox a lui Michel Tournier, care explorează interconectivitatea și volatilitatea relației dintre voce și identitate. Protagonistul, Felix Robinet, prezentator de radio trecut de prima tinerețe, își creează un alter-ego, prezentându-se sub pseudonimul Tristan Vox. Sedus de inflexiunile vocii sale, publicul și-l imaginează ca pe un tânăr boem și șarmant. Acest lucru este însă în totală discrepanță cu firea și înfățișarea lui Felix Robinet. Atelierul „Câți eu?” propune participanților crearea unei identități alternative, fie pornind de la o trăsătură neexplorată fie ca exercițiu de a exista sub o identitate ce poate fi asumată în viața de zi cu zi. De-a lungul atelierului, coordonatorii vor introduce genealogia acestei idei și îi vor susține pe participanți în creearea unor identități alternative. Aceste alter-egouri vor funcționa în scris ca pseudonime, intervenții la radio sau reality show-uri, conturi de facebook, blog-uri, profiluri matrimoniale și altele. La sfârșitul celei de-a doua perioade, proiectul se va materializa într-o expoziție care va documenta evoluția acestor identități. Participanții la atelier vor avea ocazia să își discute demersul cu artistul Mihai Mihalcea care prin practica sa a îmbrățișat o identitate alternativă, Farid Fairuz. Conceptul acestui atelier a fost dezvoltat de către Ioana Stan împreună cu Xandra Popescu din partea Atelier 35.

Ioana Stan a absolvit Istoria și Teoria Artei în cadrul Facultății de Istorie, Universitatea București și programul de Masterat în Estetică și Teoria Artei la ”Centre for Research in Modern European Philosophy” la Universitatea Kingston din Londra. Cercetările sale vizează domeniul plasticității și flexibilității formării subiectului. În trecut, a colaborat cu instituții precum Centrul de Introspecție Vizuală (București), Pavilion Unicredit (București), Binenala București 4, Anca Poterașu Gallery (București), French Riviera (Londra). În prezent lucrează ca manager cultural la Centrul Cultural de la Londra/Fundatia Rațiu.

Înscrierile se fac în limita a 10 locuri disponibile până la data de 3 noiembrie la adresa: ioana.alexandra.stan@gmail.com.
Coordonat de: Ioana Stan, Larisa Crunțeanu, Silvia Vasilescu, Xandra Popescu.

Pin It email