Aiurart la Noaptea Galeriilor

Karin Budrugeac | 25 Mai 2012

Aiurart nu-și propune să reprezinte artiști, ci să lucreze în parteneriate cu galeriști și curatori pentru expoziții tematice, care să spună povestea unui segment de artă contemporană locală, spune Ion Radu, unul dintre managerii galeriei.

O galerie ascunsă pe o străduță, colț cu răposatul club Opium, la doi pași de Liceul Mihai Viteazu. Nu prea trec mașini, și miercuri seara câțiva copii băteau mingea, deși plouase recent. La nr. 21 pe strada Lirei, casa Aiurart este una veche și albă, renovată de curând. A aparținut demult unor negustori evrei care aveau multe proprietăți în cartier și pe care le însemnau cu inițialele K M. Mirosea a vopsea și a var proaspăt și-n curte era plin de schele.

Pentru botezul de la Noaptea Galeriilor, Aiurart a pregătit 5 expoziții, de la artă "oficială" - sculptură, pictură - la instalații audio-video și obiecte de design autohton în 5 spații modulabile, de la parter până la mansardă. Amenajarea este încă work in progress, dar Ion și Alexandra Radu speră să transforme mansarda într-un spațiu de lounge, în care toate obiectele de uz să fie de design autohton: scaunele, boxele, etajerele, pufurile. Asta cu designul local nu are legătură numai cu deschiderea către creațiile artiștilor ci și cu sustenabilitatea, care mizează pe folosirea resurselor locale. Mansarda o să aibă și wi-fi, cărți, reviste și ecrane de proiecție, tot ce-i trebuie unui împătimit de artă să se simtă ca acasă. Cam ăsta este și scopul declarat al galeriei, să fie un mic acasă pentru creația contemporană, să spună povești într-un limbaj accesibil. De la prima emoție pe care o trezește arta în tine până la pasiune nu e mult. Și până la urmă, o carte poștală, un magnet de frigider - pot fi primii pași ai unui nou colecționar de artă, spune Ion Radu. 

Programul aiurart de Noaptea Galeriilor

Synthetic Life

artist Felix Deac

Felix Deac creează lucrări care par vii, organice, viscerale. Doar că pielea și carnea lor sunt sintetice, iar sculpturile lui nu vin din realitate sau din natură, ci sunt organisme grotești, modificate genetic și venite de nicăieri.

Agenția de Artă //The ARTvertising Agency. Personal Art Projects by Art Directors. Part One
Artiști: Andra Badea, Loreta Isac, Noper, Vali Petridean, Sorin Sorășan

Proiectul Agenția de Artă vrea să redea Artul Art Directorilor. Aiurart recuperează lucrări personale ale artiştilor din lumea advertisingului, proiectelor lor non-comerciale. Limbajul creativ al art directorilor păstrează ceva din advertising, e combestibil, direct și urban - spune tot Ion Radu.

Videograme de Realitate: Romanyeah!
o instalație video de Cinty Ionescu | sunet de Miron Ghiu

Cinty a conceput cărți poștale de trimis celor dragi, MMS-uri tridimensionale și autohtone, iar Miron Ghiu a făcut muzica pentru ele.

Inner Dust
o instalație audiovizuală de Mihaela Kavdanska și Cătălin Crețu

Mihaela Kavdanska (Mika) și Cătălin Crețu iau praful drept simbol al Materiei: un continuum de stropi de muzică care țâșnesc ca dintr-o arteziană electrică: un haiku vizual pe muzica lui Bach. 

Keep the message, Pass the frame on to a child. From Tokyo to Bucharest 
ASDESIGN 95

"Arta contemporană are nevoie de arhitecți ca de aer."

Obiectele din mansardă sunt născocite de Atelier A4, 11am architects, manadelucru, @TOM 1; etajerele de Anca Fetcu, lămpile de la Origami Studio, boxele @TOM 2 (Eduard Gabia, Mihai Buruntia și Justin Baroncea) și pufurile de la carecutare. Un coup de coeur pentru scaunele din plăci de skate și snow @TOM 1 ( o colaborare între Justin Baroncea, Mihai Buruncea și Radu Enescu).

Vineri, pe 25 mai, de la ora 19:00 Aiurart își deschide pentru prima dată porțile în seara în care arta nu doarme niciunde în București, la Noaptea Albă a Galeriilor. Pe strada Lirei nr.21. 
Pin It email