De ce să mergi la Ideo Ideis

Karin Budrugeac | 03 Iul 2013

Între 08 și 16 august ai tabără coolturală la Alexandria.

E vară și e foarte cald. Alexandria e un oraș de provincie mic și grej, cu fântâni comuniste și magazine de jucării ca pe vremuri. În principiu nu prea ai ce căuta aici în concediu în august, dacă nu cumva ai buletin de Alexandria. Asta până când pe trotuar vezi tropăind o trupă de liceeni colorați în toate felurile, de la hippie la (aproape) punkiști, care merg spre un spectacol de teatru, un atelier de coregrafie sau o seară de cinematecă, în acest oraș uitat de Dumnezeu în care ai zice că nu se-ntâmplă niciodată nimic. Și stai-stai, tipul ăla de pe partea cealaltă a străzii e cumva Vasluianu? Oh, bună seara domnule Iureș! 

Ideo Ideis s-a născut în 2006 la inițiativa Andreei Borțun și a lui Alex Ion, ambii la liceu pe atunci în Alexandria, și este un festival de teatru și arte pentru tineri. Pe scurt, asta înseamnă că în fiecare an echipa festivalului selectează 9 trupe de liceu din toată țara (de la București la Botoșani, trecând prin Timișoara, Iași, Craiova, Sinaia, Panciu sau Vulcan) care își prezintă spectacolele timp de 3 zile la Alexandria, în fața unui juriu din care au făcut și fac parte, da, Marius Manole, Cătălin Ștefănescu, Andi Vasluianu, Mihaela Sîrbu, Vlad Zamfirescu sau Medeea Marinescu. Festivalul are lipici la nume mari, și pe Marcel Iureș chiar ai să-l vezi, pentru că e președinte de onoare. Iar prin 2009 Angela Gheorghiu i-a vorbit de Ideo și lui Jeremy Irons care a trimis un mesaj înregistrat de susținere, de nici celor de la Ideo nu le-a venit să creadă. 

În afară de competiție, în restul de 4 zile, liceenii participă la ateliere de teatru cu tineri actori și regizori, ateliere de măiestrie cum le zic ei (adică de dramaturgie, coregrafie, scenografie, muzică & ritm sau educație vizuală), master classuri, iar serile au program de spectacole profesioniste, invitate de la Bulandra, Act, Metropolis, și de cinematecă, cu filme prezentate de regizori sau de critici de film. 

Pentru toată organizarea asta, festivalul mobilizează ceva lume. Echipa permanentă a festivalului numără 26 de suflete, de la cei 2 co-președinți, Andreea și Alex, care au lăsat anul trecut cârma pe mâna celor 2 co-directori, Mircea Postelnicu și Lavinia Cioacă, și peste care vin producătorii, coordonatorii de departamente (de la tehnic, transporturi, logistică, mese și cazare la foto, video, sponsorship, granturi, voluntari, evenimente și relații cu trupele), 2 PRi, un graphic designer, un scenograf, un director artistic, plus 22 de juniori repartizați în toate departamentele și 50 de voluntari din Alexandria și din afara ei. Echipa a tot crescut de-a lungul anilor, cei mai mulți dintre cei care au fost de la început au rămas aici ediție de ediție. 

Mult de muncă pentru niște tineri care ar putea în schimb să se ducă să se pună-n cap în Vama Veche. I-am întrebat pe instigatorii Andreea Borțun și Alex Ion care a fost momentul când au simțit că ce fac ei la Ideo Ideis e important și că nu pot să renunțe: 

„Îmi vin în minte o sumedenie de momente în care am vrut să renunț la Ideo Ideis, dar niciunul în care să mă fi gândit că trebuie să punem punct festivalului. Cred că fiecare ediție a venit cu un nou tip de motivație, și asta cumva chiar în momentele în care simțeam că nu mai pot să-l duc mai departe, de stres și de oboseală. Dar cumva primul spectacol pe care-l vezi pe scenă, atunci când se stinge lumina și e vorba de un spectacol din competiție, unde sunt toți tineri și le simți energia, mi-aduce aminte de momentele în care jucam și eu și mi se face dor și-mi dau seama, din nou, de fiecare dată, că merită să continuu.”  - Andreea

„La prima ediție se luase curentul și nu puteam începe festivitatea de deschidere...și Marcel Iureș era în sală. Ne dădeam de ceasul morții și domnul Iureș mi-a spus : Cu cât veți avea mai multe probleme la început, cu atât ca fi mai mare succesul. Simt că e important și că trebuie să continue când aud foști sau actuali participanți spunând că Ideo Ideis le-a schimbat viața.” - Alex

În afară de trupele care se-nscriu în competiție, Ideo Ideis primește și vizitatori. Participanții pot fi liceeni între 14 și 17 ani, sau orice pasionați de teatru 18+, care se pot înscrie la atelierele de teatru tânăr, la unul de măiestrie și au acces liber la toate celelalte evenimente ale festivalului (master classuri, filme, spectacole, expoziții și vernisaje). Pachetele pentru vizitatori sunt de la 200 la 550 RON (pachetul complet care asigură și cazare și masă pe toată perioada festivalului), care anul acesta este între 8 și 16 august. Data până la care te poți înscrie este 15 iulie și o poți face aici. 

La fața locului, Ideo se prezintă ca o tabără coolturală. E forfotă și agitație, tinere speranțe, socializare, iar ca fapt divers vizavi de localul consacrat unde se mănâncă și se bea tronează firma La Tache Măcelarul. Plus că replica - Ce faci în august? Mă duc la Alexandria - face toți banii.

Fotografii de Vlad Bîrdu de la Atelierul de teatru, Ideo Ideis 2012, traineri: Alin State și Alexandra Fasolă.
Pin It email