Sasha Bandi – No law

Edith Lazăr | 05 Iun 2012

Zeul Canalelor se pișă pe soare.

Sasha Bandi este un tânăr artist clujean pentru care apropierea de experimentele urbane şi de agitaţia undergroundului reprezintă o influenţă majoră. E un lucru care, de altfel, se simte foarte bine în desenele şi schiţele sale, cu liniile alea nervoase, nefinisate, cu scrijelituri, ştersături, pete, în imagini ce emană o tensiune apropiată de violenţă, dar care, în acelaşi timp, păstrează note comice. Desenele lui sunt realizate de obicei pe bucăţi de hârtii random, carton, ceva fâşii de pânză, fiindcă nu e atât de important materialul ci actul, expresivitatea sa.
 
Ultimele lucrări le-a strâns în expoziţia personală, No Law, o expoziţie care, oferă un statement puternic despre stilul şi direcţia pe care Sasha o imprimă figurativului, mai ales că se depărtează de analiză, de predictibil şi de realismul pictural caracteristic școlii de artă clujene. Lucrările le-a selectat şi le-a organizat în jurul conceptelor de vis şi de reverie, locuri unde fragmentele de real se împletesc după logica inconştientului în situaţii şi percepţii ce uneori aparţin absurdului. Însă în redarea viselor nu a încercat să epateze printr-o aglomerare de detalii şi de elemente care să consume spaţiul ce-l ocupă, să facă o descriere sau ducă totul spre un soi suprarealism urban, iar asta pentru că ceea ce caută este să sugereze atmosfera viselor, să exprime un sentiment fără a recurge la clişee narative. De aceea îl interesează mai ales zona absurdului, explorarea limitelor realităţii, ce mai rămâne şi cum e percepută ea după ce conveţiile sunt lăsate în urmă. Nu fără motiv e atras de filmele lui Harmony Korine, dintre care Trash Humpers i s-a părut de-a dreptul incredibil, fiindcă are la bază frânturi dintr-o lume ce există şi pe care în viaţa de zi cu zi o ignorăm.

Lucrarea lui preferată - Zeul Canalelor - a luat naştere cam în acelaşi fel, din persoane sau întâmplări reale care apoi s-au deformat în vis, înspre coşmar. „Îmi place să beau în ganguri cu prietenii, unde nimeni nu ne deranjează, poate puţin mirosul, şi să mă uit la toţi oamenii care trec sau zac pe stradă. La un moment dat am avut un vis cu un om ce stă în canale întunecate. Era un personaj foarte rece, asta simţeam când îl vedeam atunci, în vis. Am încercat să îl ilustrez, în mai multe tentative, iar în final l-am reprezentat drept Zeul Canalelor, o entitate ce stă sub noi şi uneori ne răpeşte când facem baie sau suntem în toaletă. Majoritatea timpului şi-l petrece sub canale, de-asta urăşte soarele, se pişă pe el”, spune Sasha.
 
De la mâzgâlituri, la ştersături, subiect ca punct de interes, culoare, toate contureză fin spaţiul şi-l diluează undeva dincolo de limita suportului, de-asta spuneam că materialul pe care este postată imaginea nici nu mai contează atât de mult. Figurile şi scenele schiţate sunt reprezentate contrastant, în alăturări de forme bine conturate cu pete difuze, sau sunt ascunse sub pete de vopsea, aşa cum în vis nu poţi defini clar spaţiul şi formele lui fiindcă întotdeuna ceva îţi scapă. Efectul este creat de modalitatea în care se susţin reciproc liniile, formele fluide şi textul care le însoţeşte într-o legătură care nu are rolul de a evidenţia un punct de vedere, din contră, lasă suficient loc pentru interpretare. Imaginile ajung în acest fel să deţină un anumit grad de coerenţă care provine pe de-o parte din intervenţia artistului, prin cuvintele scrise sau prin contururile mai definite ale unor forme, iar pe de altă parte din asocierile privitorului.
 
Dincolo de tematica expoziţiei, prin lucrul cu fragmente, Sasha reuşeşte să chestioneze felul în care realitatea ca referent poate fi descompusă în momente individuale, transformându-se din acel ceva deja acceptat, în ceva straniu, în ceva probabil. Vorbeşte despre obsesie, haos şi un dinamism continuu din care tot ceea ce mai rămâne sunt cioturi şi expresii pe care uneori ajungem să le numim realitatea, însă atunci când sunt dispuse diferit şi nu mai respectă convenţiile cu care ne-am obişnuit, ele sunt percepute ca altceva.

***
Sasha Bandi are 22 de ani si este student Universitatea de Arte și Design Cluj. Expoziția No Law a avut loc în luna mai în cadrul proiectului Expo Maraton. 
Pin It email