CONCURS: Câştigă o invitaţie dublă la „Maskoon” („Bântuiți”)

Redacția | 21 Mar 2016

One World Romania și SUB25 dau două invitații duble la „Bântuiți”, un film despre relația sirienilor cu căminele lor în timpul războiului.

„Când au început să cadă bombele, primul lucru pe care l-am făcut a fost să fugim. Abia mai târziu am realizat că n-am avut timp să privim  în urmă. Nu am fost lăsați să ne luăm rămas bun de la căminul nostru, de la amintiri, de la fotografii și de la viața trăită între ele. Am devenit goi precum aceste spații lăsate în urmă; bunurile noastre împachetate pe fugă și lucrurile uitate ne bântuie și azi.”

Războiul civil din Siria i-a adus pe sirieni într-o stare de nesiguranță permanentă. În documentarul ei de debut, regizoarea Liwaa Yazji explorează consecințele refugierii. Cei 9 protagoniști ai filmului se află într-o stare constantă de alertă, dată de posibilitatea de a fi siliți să își părăsească brusc căminele. Documentarul examinează relația sirienilor cu căminele lor în timpul războiului. Ce este un cămin? Ce simți atunci când ești forțat să pleci? Yazji surprinde urma deplasărilor nesfârșite ale refugiaților în regiune în decursul ultimilor 70 de ani. Imaginile granulare înregistrate în timpul sesiunilor pe Skype, și cadrele intenționat imperfecte, filmate cu camera mobilă, fără trepied, adâncesc senzația de dezrădăcinare care a devenit parte a vieții protagoniștilor.

Scrie-ne într-un comentariu un lucru pe care l-ai lua cu tine dacă ar trebui să-ți părăsești subit casa, și poți câștiga o invitație dublă la proiecția „Bântuiți” de miercuri, 23 martie, ora 20:30, la Cinema Elvira Popescu. 

Deadline: miercuri dimineața. Câștigătorii vor fi aleși prin tragere la sorți, la 9:30.

Programul One World Romania

Pin It email