CONCURS - Idei pentru Mestesukar

Redacția | 22 Iun 2012

Am descoperit Mestesukar într-o dimineață prăfoasă, de după o noapte grea, în Vama Veche.

Într-un cort așezat în drum spre Expirat era o expoziție cu vânzare a obiectelor făcute de meșteșugari romi. Am cumpărat o geantă împletită din nuiele și am petrecut ceva timp acolo. Ne-am jucat cu diverse obiecte, am stat de vorbă cu oamenii de acolo și pentru un sfert de oră am uitat cât de mult aveam nevoie de o cafea.

Proiectul

Meșteșugarii romi lucrează în mod tradițional linguri de lemn, burlane de tablă, alambicuri pentru țuică, coșuri din împletitură, potcoave pentru cai etc. Proiectul “Romano Cher-Casa Romilor” își propune readucerea meseriașului tradițional de etnie romă pe piața economică și în viața comunității.

Una dintre metode, așa cum am învățat la marketing, este adaptarea ”portofoliului de produse”. Meșteșugarii au început să facă scrumiere de buzunar, coșuri pentru biciclete, genți din piele sau mese din potcoave. Tocmai ce s-a încheiat un concurs de design de obiect, în care participanți au propus schițe pentru noi produse.

CONCURSUL

Este o extensie a poveștii de mai sus. Meșteșugarii așteaptă în continuare idei, în cuvinte sau schițe sau imagini. Și le premiază pe cele mai deștepte cu scrumiere de buzunar, din cupru. Sau chiar obiectul propus, dacă ești norocos. (Scrumierelor le poți găsi un folos și dacă nu ești fumător, pentru că arată foarte bine.)

Odată ce te-ai gândit la un obiect intră pe pagina lor de Facebook și postează ideea ta.

Resurse suplimentare

1.Lucrările participante la concursul de design de obiect.
2.
Îndeletnicirile tradiționale ale romilor.
Pin It email