10 chestii de luni până joi

Redacția | 25 Iul 2016

Săptămâna asta vine cu supradoză de filme & teatru:

Luni, 25 iulie

1. Mansarda de la Lente te așteaptă de la ora 20:00 cu Funny Games (ăla din 1997, nu remake-ul US), un film care dă de pereți cu tot ce te puteai aștepta din partea unui film și pe care dacă nu l-ai văzut până acum, ai face bine să. Nerecomandat, totuși, celor slabi de înger. Intrarea este liberă.

2. De la ora 19:00, în Piața Universității (în piațeta de lângă Spitalul Colțea) se vor strânge 36 de tineri veniți din 17 țări, care îți vor povesti despre stagiile lor de voluntariat AIESEC. Tu trebuie să vii doar cu multe curiozități.

3. De luni până duminică, la Cinemateca Eforie vor fi filme făcute de Liviu Ciulei, Manole Marcus, Sergiu Nicolaescu, Andrei Blaier, Mircea Veroiu sau Alexandru Tatos. Tema: o sută de ani de la Primul Război Mondial. Evenimentul se numește Săptămâna filmului Românesc despre Marele Război la Cinemateca Română, iar intrarea la toate proiecțiile este liberă. Filmul de deschidere este Pădurea Spânzuraților, pentru care Ciulei a câștigat premiul de regie la Cannes în 1965 și tot atunci va avea loc și vernisajul expoziției din foaierul Cinematecii, „Pe urmele eroilor din Primul Război Mondial”. Programul complet îl găsiți pe pagina evenimentului.

Marți, 26 iulie

4. O familie care lucra la una dintre fabricile grupului de lux LVMH rămâne fără loc de muncă după ce aceștia decid să relocheze fabrica în Polonia, unde ar produce hainele mult mai ieftin. Regizorul François Ruffin decide să-i ajute și merge chiar pe urmele lui Bernard Arnault, președintele LMVH și al doilea cel mai bogat om din Franța, pentru a-i vorbi despre cazul acestei familii. Documentarul care a rezultat în urma demersului acestuia se numește Merci, Patron! și îl veți putea vedea la Macaz (Calea Moșilor, nr. 106), de la ora 20:00. Intrarea este liberă, iar după proiecție va avea loc și o discuție, moderată de sociologul Ștefan Guga.

Miercuri, 27 iulie

5. Miercuri e una din zilele în care poți să intri în cinema și să nu mai ieși de acolo. De la 18:30, la Cinema Elvira Popescu va fi avanpremiera Francofonia, filmul lui Aleksandr Sokurov care spune povestea muzeului Luvru din timpul ocupației naziste a Franței, iar de la 20:30 va fi proiectat în exclusivitate la Elvira volumul 1 din trilogia Arabian Nights a portughezului Miguel Gomes (care a făcut și Tabu, unul dintre filmele noastre preferate din 2012). Una dintre cele mai complexe povești a fost modernizată și transformată într-un film cu implicații politice care a devenit unul dintre preferatele criticilor care l-au văzut la Cannes anul trecut. Pentru ambele filme biletele costă 15 lei și n-ar fi rău să le cumpărați în avans.

6. Dacă ești amator de documentare, nu rata Doar o Răsuflare, o producție HBO România regizată de Monica Lăzurean-Gorgan, selectată în competiția de documentare a Festivalului de Film de la Sarajevo de anul ăsta. Filmul, care spune povestea unei familii care locuiește într-un sat din România și speră ca fiica cea mai mică să poată merge din nou, va fi proiectat la Gradina cu Filme - Cinema & more (Piața Lahovari, nr. 7), de la ora 21:00. Intrarea este liberă, iar rezervările se fac marți, 26 iulie, la numărul de telefon 0744 723462, începând cu ora 12.00.

7. L U N G S
este primul spectacol de teatru montat de Nae Tănase, care anul trecut dădea lovitura cu filmul Lumea e a mea, debutul său în lungmetraj. Sinopsisul sună cam așa: „Un cuplu tânăr îşi dorește un copil. Dacă se gândesc prea mult, n-o vor face niciodată. Dar dacă se grăbesc, poate fi un dezastru.” Biletele costă 35 (dacă le cumpărați în avans) sau 40 (în ziua spectacolul) de lei, iar rezervarea se face la 0788 452485.

Joi, 28 iulie

8. De joia asta până joia viitoare, teatrul independent Unteatru (str. Sfinții Apostoli, nr. 44) își sărbătorește cei 6 ani de activitate cu un micro-festival, care va aduce piese de teatru, expoziții și concerte. Joia asta poți să mergi de la ora 20:00 la Trădare de Harold Pinter, regizat de Sânziana Stoican, iar de la ora 22:00 începe concertul Robin and the Backstabbers. Mai multe detalii aici.

9. Documentarul After The Factory (r: Phillip Lauri) este despre renașterea prin creativitate a două mari orașe industriale: Detroit și Lodz. Proiecția este organizată de Urban Eye Film Festival și are loc pe terasa de la MNAC și are loc în contextul expoziției „Shrinking Cities in Romania”. Accesul la eveniment se face de la 20:45, iar filmul începe la 21:15. Intrarea este liberă.

10. De la 17:30, la Terasa Monteoru (Calea Victoriei, nr. 115) este vernisajul expoziției de fotografie grafică stradală „Beirut Intim” a artistului Alexe George Gabriel. Aceasta face parte dintr-un proiect mai amplu, „Graphique around the world”. 

Pin It email