Chestionar Bucureşti: Raluca Şoşa (Expirat)

Raluca Şoşa | 02 Iul 2016

Raluca Sosa, 34 ani, născută în Bucureşti. Cârciumar de meserie, jumătatea din Expirat Club şi Energiea.

O stradă preferată
Nu prea mă plimb pe străzile din Bucureşti. Prefer spaţiile deschise cu multă verdeaţă. Mă fascinează Parcul Politehnicii, unde ajung cam zilnic. E uimitor cât de bine este închegată natura, cât de bine a fost făcută peisagistica, cred că undeva prin anii 60-70’ au fost plantaţi majoritatea copacilor şi arbuştilor. Unde mai pui că seara e tare linişte şi pustiu.

Unde pierdeai vremea când chiuleai? 
Eu am făcut un liceu de cartier, în Drumul Taberei. ÎI ziceam „la 34” zonei. Erau pe acolo nişte terase cu biliard şi suc (nu beam pe vremea aia) de nu-ţi venea să mai ajungi la ora de mate. În facultate am schimbat cârciumile de cartier cu barurile din centru şi sucul cu bere.

Unde ai prins un răsărit mişto în capitală
Am prins destul de multe răsărituri în Brezoianu 4, la Expirat evident. Cele mai mişto erau cele de toamna târzie, când după o noapte întreagă de stat în subsol la beznă, deschideai uşa şi te orbea lumina soarelui. De fiecare dată aveam un sentiment de joie de vivre extraordinar. Abia atunci realizam că e trecut de 7 dimineaţa.

O prima dată în Bucureşti
Prima gură de aer

Un gust pe care-l asociezi cu Bucureştiul
Fără îndoială covrigii şi merdenelele.

Cafeaua la prima ora în oraş o bei...
Cafeaua la prima oră a mea e întotdeauna acasă.

O amintire dintr-un club/bar care nu mai există
Mi-e tare dor de Embryo. Cred că a fost prima oară când am înţeles cu adevărat ce înseamnă cocktail bar şi ospitalitate.

O poveste de la un meci văzut pe stadion

Mi-a rămas în minte o chestie de la un meci de fotbal: să te uiţi la o peluză întreagă, plină ochi, cum majoritatea indivizilor mănâncă seminţe. E o mişcare robotică amplificată de câteva sute de indivizi. Ştiu că mi s-a părut foarte hilar şi acum râd când îmi aduc aminte.

Un moment în care Bucureştiul a fost violent cu tine
Mie mi se pare că Bucureştiul este prin definiţie violent. Mi se pare că mai tot ce se întâmplă în oraşul nostru e o luptă de „care pe care”. Toţi ne grăbim, toţi suntem nervoşi şi agresivi, toţi tragem cât putem din spaţiul public şi din ceilalţi pentru noi personal, apoi ne închidem ferestre şi uşile şi nu ne mai interesează nimic. Apoi a două zi o luăm de la capăt.

Un moment în care te-ai simţit turistă în Bucureşti
Cred că cel mai mult îmi plac duminicile când se organizează maratoane şi semi-maratoane. Când se închid şosele întregi şi oamenii se bucură de trimful lor asupra maşinilor. Eu una aşa simt atunci: că am învins maşinile şi am senzaţia că nu sunt în Bucureşti.

Cel mai bun cocktail îl bei...

Cu falsă modestie…la Energiea.

De unde îţi iei de mâncare când ţi se face foame în mijlocul nopţii
Toţi suntem datori cu o şaorma la un moment dat, nu? Deşi mi se întâmplă atât de rar asta…

O casă în care ai vrea să stai
O casă interbelică, cu un singur etaj şi curte de vreo 500 m. Unde să cresc multe flori şi câteva legume, vreo 2 căţei şi o mâță. Am pus eu ochii pe nişte case prin Cotroceni și prin zona Grădina Icoanei.

Un loc pe care-l asociezi c-o fosta relaţie şi cum te raportezi la la el acum. Îl eviţi? 
Drumul Taberei şi prima iubire. Nu, nu-l ocolesc, dimpotrivă, cartierul acela e copilăria mea, mi-e drag şi îmi place să revăd locuri ce numai eu ştiu ce valoare au pentru mine.

O ruină preferată 
Nu ştiu dacă se pune, nu-i chiar în Bucureşti, dar e în proximitate: Biserica Chiajna. Au rămas doar zidurile şubrede, fără acoperiş. Acolo am început să fac escaladă prima oară, pe la 17 ani: eram vreo 4-5 copii, cu echipament îndoielnic sau mai deloc, dar cu avânt şi dedicaţie maximă.

O anecdotă c-un vecin

A fost tare drăguţ când într-o noapte pe la 12:00 aşa, vecinului de palier a început să-i sune alarma, care nu se mai oprea. El era plecat din Bucureşti. După vreo 15 minute de întors problema pe toate fețele l-am sunat lipsită cumva de speranţă - atâta timp cât alarma era legată la curent nu prea avea cum să se oprească singură. Am ras maxim când omul mi-a explicat unde, printre florile de pe palier, găsesc cheia de la apartamentul lui şi cum intru în casă şi opresc alarma.

Un nume de stradă memorabil
Drum Între Tarlale. Undeva spre ieşirea dinspre mare parcă.

Recomandă-ne un loc public pentru sex
Cred că la faza asta recomandările nu funcţionează, depinde de imaginaţia fiecăruia.

O melodie cu care asociezi Bucureştiul
Întreg albumul Battle Born de la The Killers, l-am ascultat obsesiv plimbându-mă pe străzi.

Un film cu care asociezi Bucureştiul? 

Filantropica, e aşa de Bucureşti!

5 locuri preferate prin care te găsim zilele astea
Expirat Halele Carol, Energiea, Vama Veche. 

***
Clubul Expirat, în București de prin 2002, s-a închis imediat după Colectiv, dintr-o decizie a Ralucăi și a lui Andrei Șoșa, motivată aici. După 7 luni de absență, clubul s-a redeschis, cu terasă, la Halele Carol, pe 1 iulie. 
Pin It email