11 chestii de luni până joi

Carina Cozminschi | 04 Sep 2017

11 recomandări de evenimente pentru săptămâna care tocmai a început.

Luni, 4 septembrie

1. În seara asta, de la 20:00, urmărește pe scena de la Unteatru evoluția personajelor pe care îi leagă un destin comun: ratarea. Un tramvai numit dorință, în regia lui Andrei și Andreea Grosu, e o poveste care aduce personajele împreună spre același final și pe tine, cu emoțiile, lângă ei.

Marți, 5 septembrie

2. Astăzi o femeie își găsește în apartamentul din București pisica decapitată, fără să fie semne de o intrare forțată. Cine o crede când spune că fostul ei prieten e responsabilul? Cine o crede când se teme că ea ar putea fi următoarea? Spectacolul 112 are premiera la MACAZ de la 19:00 și își propune să afle cum se face că în România, în fiecare an, sute de femei mor ucise de foștii sau actualii parteneri. Spectacolul face parte din programul „112: combaterea și prevenirea violenței domestice prin teatru”, fiind o formă de activism artistic cu scopul de a deschide discuții asupra unor situații sociale pe care alegem să le ignorăm.

3. Marian Crișan va vorbi despre relația dintre film și literatură la o întâlnire moderată de Ileana Bîrsan la Muzeul Național al Literaturii, după ora 19:00. Extrase din filmele sale vor fi folosite ca punct de pornire.

Miercuri, 6 septembrie

4. Intersecțiile de miercuri revin en force de la 20:00 cu întâlnirea intitulată „Poezia vorbește singură”. La Rezidența BRD Scena9 ne întâlnim cu Nora Iuga, ca să plecăm de acolo înamorați once again de poezie și de femeia care o duce mai departe.

5. La Cinema Elvire Popescu încep trei zile de (re)descoperire a exoticei Ronit Elkabetz, prin filmele care au consacrat-o pe israeliancă. De la 19:00 rulează Vine fanfara (Eran Kolirin), film premiat în 2007 la Cannes, în care membri unei formații egiptene ajung în orașul greșit din Israel, pe care nu îl pot părăsi până a doua zi, având în față o noapte care le va fi decisivă.

6. One of our favourites - İİOANA – ne arată la galeria Rotenberg – Uzunov ce mai pune la cale în materie de artă pe care vrei să o iei acasă. Expoziția Preludiu Kitschpunk 69 e de un pastel puțin twisted, in the best way possible.

7. La Galeriile Carol se întâmplă de la 18:00 vernisajul expoziției de sculptură HEADS, în care artistul Dragoș Neagoe redă procesul de degradare fizică pe care îl aduce timpul, dar pe care omul îl accelerează prin tendințele auto-destructive. Pentru el, actul distrugerii nu echivalează cu apropierea unui final, ci este generator de noi forme, care câștigă complexitate prin povestea pe care o poartă în zonele degradate.

8. Dacă e miercuri, e Cinemacaz: de la ora 20:00 e de văzut 3000 Nights (r: Mai Marsi), care spune povestea (adevărată) a unei profesoare palestiniene condamnată pe nedrept la 8 ani de închisoare care ajunge să dea naștere unui băiat în detenție, în pofida presiunilor.

Joi, 7 septembrie

9. Din seria documentarelor KineDok, program al celor de la One World România de distribuție alternativă de film documentar, urmărim de la 19:00, la Spațiul Public European, Unchiul Tony, Trei Proști și Serviciul Secret (Mina Mileva, Vesela Kazakova). Prin povestea unui angajat al studioului de animație din Bulgaria, filmul spune de fapt povestea controlului de stat și a corupției din era comunistă, care și-a pus amprenta pe lumea creativă unde nu se practica recunoașterea meritelor.

10. Vernisajul Mișcare și culoare dovedește că mediul din care provii nu este nici un fel de criteriu artistic, reunind copii din medii diferite, dar care s-au întâlnit în 12 laboratoare de mișcare și artă vizuală, unde au experimentat diferite tehnici care le-au redat libertatea de exprimare. Copiii s-au implicat în toate etapele procesului care se încheie cu expoziția de la MNAC de la 18:00, unde îi poți cunoaște mai bine pe micii artiști și înțelege modul în care educația nonformală explorează nevoia de joc a copiilor ca element cheie al acumulării de noi cunoștințe.

11. Începe Bucharest Dance Festival, așa că de la ora 19:00 avem La Danseuse la Cinema Elvira Popescu, iar de la ora 22:00, DESCHIS Gastrobar prezintă Midnight Special, o selecție de 8 scurtmetraje din cele mai importante festivaluri de film axate pe dans. Programul complet al festivalului îl găsești aici.
Pin It email